När du bor i lägenhet eller bostadsrättsförening är det viktigt att ha kännedom om vad du ansvarar för när det gäller inomhusmiljön och vilka skyldigheter din fastighetsägare/bostadsrättsförening har. För att kontrollera hur ansvarsförhållandet ser ut kan du läsa de avtal och regler, som finns mellan dig och din fastighetsägare/bostadsrättsförening.
Vi lever större delen av våra liv inomhus. Många av oss tillbringar så mycket som 90-95 procent av vår tid inomhus. Det ställer krav på en bra inomhusmiljö. Det finns mycket som kan förbättras, nära 18 procent av befolkningen uppger att de har problem med hälsan som relaterar till miljön inomhus.
Har du problem i din lägenhet med fukt, mögel, dålig lukt, låg eller hög temperatur eller annat som påverkar din hälsa negativt ska du i första hand kontakta din fastighetsägare eller bostadsrättsförening. Om du inte får hjälp kan du anmäla problemet till kommunens bygg- och miljöförvaltning. Vi handlägger din anmälan och gör en bedömning om det föreligger olägenhet för människors hälsa enligt miljöbalken eller inte. I de fall olägenhet för människors hälsa kan bedömas vara fallet, ställer vi krav på fastighetsägaren att göra problemlösande åtgärder.
Grundregeln är att luft tas in (tilluft) i "rena" rum, det vill säga sovrum och vardagsrum. Luften går ut (frånluft) genom ventiler i "smutsiga" rum, det vill säga badrum och kök. Tekniken för att skapa ventilation varierar från självdragsventiler till fläktstyrd frånluftsventilation eller fläktstyrd till- och frånluftsventilation.
Indikatorer på fuktskador kan bland annat vara synligt mögel och/eller mögellukt, fuktfläckar eller missfärgningar. Skadorna är dock inta alltid synliga.
Det finns rekomendationer på att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 23 grader. Temperaturen bör aldrig vara lägre än 18 grader, och inte varmare än 26 grader. Golvtemperaturen bör aldrig vara lägre än 16 grader.
Radon är en radioaktiv gas som bildas när radium sönderfaller. När vi andas följer radonet med luften in i luftrör och lungor. Där sönderfaller radonet och ger skadlig strålning som kan orsaka lungcanser. I Söderhamns kommun är det vanligast med markradon som genom otätheter kan komma in i husen, men även byggnadsmaterial som är gjorda av radonhaltigt material (exempelvis blåbetong) och radonhaltigt grundvatten kan ge ökade halter av radongas inomhus.
Legionellabakterien är en otrevlig bakterie som kan ge symtom liknande lunginflammation. För att minimera risken för legionella i varmvatteninstallationer ska din fastighetsägare bland annat se till att tappvattnet överstiger 50 grader på utgående varmvatten, returvatten och vid tappställen.
Många störs av buller. Ljud som övergår till att vara buller, oönskat ljud. Det finns riktvärden för buller från Folkhälsomyndigheten för vad som kan anses som olägenhet för människors hälsa.
Tack för din medverkan!Du har hjälpt oss att förbättra webbplatsen.
Någonting gick fel. Prova igen senare.
Kundtjänst
Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.
Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.
Om du har en funktionsnedsättning eller är i behov av stöd eller hjälp i telefonsamtal kan du ringa till oss med hjälp samtalsförmedlande tjänster.
Kontakt Söderhamns kommun
Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se
Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn