Strandskyddet gäller längs alla sjöar och vattendrag samt längs med kusten och i skärgården. Syftet med strandskyddet är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten, för djur- och växtliv.
Det generella strandskyddet gäller 100 meter ifrån strandlinjen vid normalvattenstånd. Inom detta område, strandskyddszonen, är det förbjudet att
Anläggningar eller anordningar som är förbjudna kan till exempel vara bryggor, pirar, staket och parkeringsplatser. Andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv kan vara att fälla träd, muddra, lägga upp massor eller gödsla.
Vissa platser i kommunen omfattas av ett utökat strandskydd om 300 meter ifrån strandlinjen vid normalvattenstånd. Inom dessa områden finns höga naturvärden eller värden för friluftslivet. Områden som omfattas av utökat strandskydd är:
Om du vill utgöra åtgärder inom strandskyddszonen så måste du ansöka om en dispens (undantag ifrån förbudet). Bygg- och miljönämnden gör då en prövning om det är möjligt att bevilja dispens för din åtgärd. Det finns sex stycken skäl att upphäva strandskyddet, om din åtgärd inte uppfyller kraven för minst ett skäl så kan du inte få dispens.
De sex skäl som kan användas för att bevilja dispens är
Lagstiftningen kring strandskydd är medvetet restriktiv, det räknas till exempel inte som ett särskilt skäl att området sällan eller aldrig besöks, att stranden är otillgänglig eller i övrigt olämplig för bad och friluftsliv.
Du ansöker om dispens genom att skicka in en ansökan till Bygg- och miljönämnden. Som underlag till din ansökan behöver du som minst skicka in
I vissa fall, oftast vid större nybyggnationer, krävs det även fasadritningar, om detta krävs i ditt fall så kommer Bygg- och miljönämnden att skicka en begäran där du kompletterar din ansökan med dessa handlingar.
Tiden för att pröva en ansökan om dispens varierar beroende på svårighetsgraden, men räkna med minst tre-fyra månaders handläggningstid.
Handlingarna kan med fördel skickas in via E-post direkt till vårt diarium bmn.diarium@soderhamn.se. Skicka gärna varje dokument/bilagor i separat PDF-fil.
Situationsplaner kan du beställa ifrån Bygg- och miljöförvaltningen, läs mer och beställ på sidan Kartor och mätning Länk till annan webbplats..
Nyetablering eller större ändring 10 700 kronor
Åtgärd inom etablering tomt 6 800 kronor
Enkel åtgärd 3 900 kronor
Beslut om strandskyddsdispenser kan överklagas av Länsstyrelsen Gävleborg samt av vissa föreningar, exempelvis Naturskyddsföreningen. Om en dispens överklagas behandlas den av Länsstyrelsen Gävleborg som kan besluta om att upphäva dispensen.
Vissa åtgärder kräver även anmälan för vattenverksamhet, exempelvis om man utför arbeten i vatten i samband med anläggande av brygga, muddringsarbeten m.m.
En sådan anmälan görs till Länsstyrelsen i Gävleborg. Länk till annan webbplats.
Tack för din medverkan!Du har hjälpt oss att förbättra webbplatsen.
Någonting gick fel. Prova igen senare.
Kundtjänst
Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.
Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.
Om du har en funktionsnedsättning eller är i behov av stöd eller hjälp i telefonsamtal kan du ringa till oss med hjälp samtalsförmedlande tjänster.
Kontakt Söderhamns kommun
Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se
Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn