Kommunen utvecklar vindkraftsplanen

Vindkraftsplanen utvecklas som ett tematiskt tillägg till översiktsplanen, det är prioriterat att planera översiktligt om vindkraft eftersom det berör hela kommunens yta. Slutprodukten blir ett strategiskt dokument som utgör ett underlag till en strukturerad och långsiktig planering av potentiell vindkraftsutbyggnad i Söderhamns kommun.

Söderhamn kommun har sedan 2014 ett tematisk tillägg till översiktsplanen om vindkraft. Då både kunskap och teknik inom vindkraftsområdet har förändrats finns behov av att utveckla vindkraftsplanen. När den utvecklade vindkraftsplanen beslutas ersätter den nu gällande vindkraftsplan från 2014.

Den utvecklade vindkraftsplanen ska

  • visa hur utvecklingen av vindkraft i kommunen bör ske
  • utse områden som anses lämpliga och olämpliga för vindkraft
  • fungera som ett underlag och vägledning vid potentiella vindkraftsetableringar inom kommungränsen framöver

Aktuellt just nu

Under våren och sommaren 2025 arbetas ett förslag på vindkraftsplan fram. Tidiga dialoger med markägare, grannkommuner och myndigheter pågår.

Så tas vindkraftsplanen fram

Bilden illustrerar processen för att ta fram vindkraftsplanen i olika steg.

Tidig dialog

Genomförs under våren och fram till sommaren 2025. Syftet är att samla in kunskap som bidrar till att områden för vindkraft kan utses som lämpliga vilket leder till en hållbar mark- och vattenanvändning.

Samråd

Planeras att hållas hösten 2025 under två månader. Då kan du tycka till och lämna dina synpunkter på ett planförslag. Efter samrådet förbättras förslaget utifrån inkomna synpunkter.

Granskning

Under två månader kan du återigen tycka till om planförslaget. Preliminärt sker det våren 2026.

Antagande

Förslaget förbättras utifrån inkomna synpunkter. Efter det ska kommunfullmäktige anta det tematiska tillägget till översiktsplanen för vindkraft, preliminärt i slutet av 2026.

Utförligare information om samråd och granskning uppdateras längre fram i processen.

Var med och tyck till

När förslaget på en vindkraftsplan är färdigt finns chans att tycka till och påverka under stegen samråd och granskning.

Hur kommer jag att bli påverkad?

I dag finns ingen etablerad vindkraft i Söderhamns kommun, i nuläget finns ingen direkt påverkan av vindkraft eller vindkraftverk.

Vindkraftsplanens syfte är att vara vägledande för potentiella vindkraftsetableringar framöver. De områden som blir utpekade är förslag på lämpliga områden. Det innebär inte att det är godkänt att bygga vindkraft i något av de områden som utses som lämpliga vindkraft. Förjupande kunskap om hur processen för byggnation av vindkraftverk går till finns under rubriken frågor och svar.

Frågor och svar om vindkraft

Här hittar du de vanligaste frågorna som ställts till Naturvårdsverket om vindkraft. Länk till annan webbplats.

Här har vi samlat frågor och svar om vindkraft.

Vindkraftsplanen är ett tematiskt tillägg som hör till översiktsplanen 2040, Söderhamns kommun. Ett tematiskt tillägg tas fram när man behöver planera översiktligt om en enstaka fråga som berör hela kommunen.

Kommunen har en vindkraftsplan från 2014

Söderhamn kommun har sedan 2014 ett tematisk tillägg till översiktsplanen om vindkraft. Denna gäller till den utvecklade vindkraftsplanen beslutas.

Kommunen utvecklar vindkraftsplanen

Då både kunskap och teknik inom vindkraftsområdet har förändrats finns behov av att utveckla vindkraftsplanen, den ska

  • visa hur utvecklingen av vindkraft i kommunen bör ske
  • utse områden som anses lämpliga, där vindkraftsutbyggnad kan prioriteras framför andra intressen
  • fungera som ett underlag och vägledning för kommunen och andra myndigheter vid potentiella vindkraftsprojekt i framtiden

Omfattande tillståndsprocesser krävs

Innan tillstånd för att bygga vindkraft utfärdas krävs en tillståndsprocess och aktörer ska genomföra samråd där berörda kan tycka till. Utförligare förklaring finns under frågan "Hur ser processen ut för byggnation av vindkraftverk".

Det är prioriterat med vindkraft på nationell nivå

​Utifrån ett nationellt perspektiv är det prioroterat att arbeta med vindkraft som en viktig del i klimatomställningen. Till exemepl har Energimyndigheten och Naturvårdsverket tillsammans tagit fram en nationell strategi för en hållbar vindkrafts­utbyggnad Länk till annan webbplats.. I strategin ingår en bedömning av utbyggnadsbehovet av vindkraft för respektive län. För Gävleborg läns anges 7,5 TWh (ca 357 verk) , vilket motsvarar ca 2% av länets yta. Det totala utbyggnadsbehovet anses vara 100 TWh för hela Sverige.

 

Det är prioriterat med vindkraft i Söderhamn utifrån att:

  • kommunen sedan 2014 har ett tematisk tillägg till översiktsplanen om vindkraft.
  • det finns lokalpolitisk viljeinriktning om utveckling av vindkraftsplanen
  • det är en framgångsfaktor med fossilfri energi i kommunens tillväxtarbete
    • för utveckling och konkurrenskraft hos befintligt näringsliv
    • för potentiella investeringar och etableringar

Processen vid intresseförfrågningar om vindkraft

Om en aktör vill etablera vindkraft inom kommungränsen genomförs en tillståndsprocess med miljöprövning. Då görs noggranna utredningar hur vindkraftsetableringen till exempel påverkar djurliv, natur, landskapsbild och boende i närheten. Aktören håller samråd och låter närboende, länsstyrelsen, kommunen och andra berörda att tycka till.

Tillståndsprocessen gäller alla områden inom kommungränsen. Vindkraftsplanen och de områden som utpekats som lämliga/olämpliga blir en grund i kommunens yttrande.

Länsstyrelsens och kommunens roll

När det gäller vindkraftsetablering inom kommunen är det länsstyrelsen som beslutar och ger miljötillstånd till aktören. Kommunen är remissinstans, men behöver också avstyrka eller tillstyrka etableringen innan länsstyrelsen kan besluta om miljötillstånd. Kommunen kan lägga in sitt veto mot miljötillståndet, vilket innebär att kommunen har rätt att säga nej till vindkraftsanläggningar inom den egna kommunen.

Energimyndigheten förklarar olika tillstånd för vindkraft

Flera vindkraftsetableringar planeras i inom vår kommungräns på hav och land.

Längs gävleborgskusten planeras elva vindkraftsparker med effekt som motsvarar mer än hälften av Sveriges årliga elförbrukning. Två av dessa är listad ovan, övriga beslutas av regeringen. Tillgången till fossilfri energi för med sig potentiella etableringar med stora investeringar och många arbetstillfällen och beskrivs här:
Grön omställning - Söderhamns kommun Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 10 april 2025
Bygga, bo och miljö