Coronaviruset, covid-19
Den 9 februari 2022 togs de flesta åtgärderna mot covid-19 bort, och pandemin gick in i en ny fas i Sverige. Den viktigaste nu är att alla som är 12 år och äldre vaccinerar sig mot covid-19. Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk. Vuxna som inte är vaccinerade bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus.
Det är allas ansvar att förhindra att smitta sprids.
Stanna hemma om du har sjukdomssymtom.
Förhindra ryktesspridning
Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer genom att vara källkritisk och dela inte osäker information.
- Nationellt är Folkhälsomyndigheten
Länk till annan webbplats. ansvarig för frågor som rör smittskydd. På deras webbplats finns information om viruset och smittspridning, en lista med frågor och svar och råd för hemvändade resenärer.
- Regionalt är Smittskyddsenheten inom Region Gävleborg
Länk till annan webbplats. ansvarig för smittskyddsfrågor och har nära samarbete med Vårdhygien, Infektionskliniken NUS och Klinisk mikrobiologi.
- Krisinformation.se
Länk till annan webbplats. är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse.
- Vårdguiden 1177.se
Länk till annan webbplats. har information om coronaviruset och om symptom på sjukdomen samt vart man vänder sig vid symptom.
- Utrikesdepartementet (UD),
Länk till annan webbplats.har information om reserekommendationer.
Frågor om coronaviruset?
Allmänna frågor om covid-19 hänvisas i första hand till www.folkhalsomyndigheten.se Länk till annan webbplats. och www.krisinformation.se.
Länk till annan webbplats.
I andra hand kan du ringa till nationella informationsnumret 113 13. Länk till annan webbplats.
Ring 1177 Länk till annan webbplats. enbart om du är sjuk och behöver rådgivning.
Oro och otrygghet
Utsatt för våld i hemmet - i nära relationer
Hemmet ska vara en trygg plats både för barn och vuxna. Men tyvärr är det inte alltid så. Våld i nära relationer sker oftast i hemmet där det saknas utomstående vittnen.
Socialtjänsten kan hjälpa dig som är eller har varit utsatt för våld eller hot om våld av närstående. Du kan få råd, samtalsstöd och omedelbart skydd, utifrån din situation och dina behov.
Du som behöver någon att prata med
Det är ofta bra att sätta ord på sin oro. Prata med någon som du litar på och berätta hur du känner. Om du hellre pratar med någon utomstående finns det flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl. Hit kan du vända dig om du mår dåligt och behöver prata om din ångest eller oro.
- För dig som är 0-18 år: Trygghetstelefonen i Söderhamn
- Familjeteamet, BRIS vuxentelefon m.fl.
- Ett samtal om dagen - Röda Korsets stödtelefon
Länk till annan webbplats.
Hantera oro
Relaterade länkar
Tack för din medverkan!Du har hjälpt oss att förbättra webbplatsen.
Någonting gick fel. Prova igen senare.