Varning för bedrägerier – falska telefonsamtal om vaccination

Gävleborg är drabbat av bedrägeriförsök där uppringare uppger sig komma från hemtjänsten och vill fråga om vaccination. Sådana samtal är falska – hjälp till att sprida informationen till våra äldre.

Just nu pågår covid-19-vaccinationer på äldreboenden och inom kort erbjuds vaccin också personer med hemtjänst och hemsjukvård. I samband med detta har en ny typ av bedrägerier upptäcks. Det handlar om telefonsamtal till äldre där bedragare utger sig för att komma från hemtjänsten och vill göra hembesök för att vaccinera, eller ha uppgifter om var och när en person ska vaccinera sig.

Inga samtal från hemtjänst

Detta är falskt. Vaccinationerna kommer inte att erbjudas via telefon på det sätt som bedragarna vill att de äldre ska tro. Syftet är att komma in i bostäder och/eller försäkra sig om att äldre inte är i bostaden.

Anmäl och sprid informationen

När vaccin är på gång inom hemtjänst och hemsjukvård kommer alla som vill kunna boka tid för vaccination via webbplatsen 1177.se, eller via ett telefonnummer.

Telefonsamtal av det här slaget har de senaste dagarna anmälts till polisen i flera regioner. Tipsa gärna vidare till äldre och varna för dessa falska samtal.

Senast uppdaterad: 11 januari 2021