Fler och skarpare åtgårder väntar för att bromsa smittan

Folkhälsomyndigheten kommer med fler och skarpare åtgärder för att bromsa smittspridningen. Fortfarande gäller att vi ska följa till de rekommendationer som redan finns.

Under en pressträff den 24 februari meddelade Folkhälsomyndigheten att nya regler väntar för att trycka tillbaka covid-19-smittan som nu ökar. Trängsel är en stor källa till smittspridning och för att vända utvecklingen måste antalet kontakter mellan människor begränsas ytterligare.

Ditt och mitt – allas vårt samlade agerande blir avgörande för hur fortsättningen ser ut. Folkhälsomyndighetens bedömning är att trängsel på många håll kan motverkas genom bättre följsamhet till de rekommendationer som finns samt med skarpare tillsyn för att säkerställa att verksamheterna följer reglerna.

Nya regler inom kort

Folkhälsomyndigheten kommer inom kort att remittera om regler som bidrar till att ytterligare trycka tillbaka smittspridningen. Datum meddelas inom kort, om inget annat anges nedan:

  • Från och med den 1 mars begränsas öppettiderna på serveringsställen och restauranger. Dessa kommer då att behöva stänga kl. 20.30. Det gäller oavsett om alkohol serveras eller inte. Verksamheterna kan dock fortsatt kunna leverera mat för avhämtning.
  • Servering av mat på restauranger som är en del av en handelsplats begränsas kraftigt.
  • Butiker ska uppmana människor att handla ensamma, inte i grupp. Barn och andra personer som behöver stöd är undantagna.
  • Ingen tävlingsverksamhet under elitnivå kommer att tillåtas. Inget undantaget för enstaka matcher för barn födda 2005 och senare.
  • Folkhälsomyndigheten för dialog med näringslivet om att ytterligare begränsa besöksantalet i butiker och gallerior samt om smittskyddsåtgärder på arbetsplatser.
  • Folkhälsomyndigheten arbetar också med att skärpa reglerna för idrotten.

Res endast under säkra former

Folkhälsomyndigheten ber oss också tänka till inför lovtider och eventuella resor. Kan du inte garantera att din resa blir helt igenom smittsäker – stanna hemma. Under din resa ska du kunna:

  • Isolera dig/er vid sjukdom
  • begränsa umgänget till en mindre krets
  • Undvika situationer där du riskerar utsättas för trängsel, till exempel på mackar, serveringar.

Läs mer: Fler åtgärder för att minska smittspridningen - Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 24 februari 2021