Oroande ökning av smitta i Gävleborg – nu tar vi alla ansvar

Bild

Bildtext (Ändras i inställningar och glöm inte alt-text)

Gävleborg har nu högst antal covid-19-positva i landet. Personligt ansvar kan starkt bidra till att vi lyckas bromsa spridning av smittan.

Den tredje vågen av covid-19 drar genom länet, konstaterade Region Gävleborg under en pressträff torsdag 4 mars. Vi ser en stor ökning den senaste veckan. Folkhälsomyndighetens senaste siffror visar att Gävleborg har 884 smittade per 100 000 invånare – högst i landet. De flesta som vårdas på sjukhus för covid-19 är födda på 40-, 50- och 60-talen. ”De behöver vår hjälp för att överleva. Vi behöver din hjälp för att bromsa smittan.", skriver Region Gävleborg i en uppmaning till länets medborgare.

Vi måste alla bidra

Det gäller förstås också i Söderhamns kommun. Jag, du, vi – alla har ett ansvar att bidra till att smittan bromsas. Följ rekommendationerna: umgås bara med närstående, håll avstånd, tvätta händerna, jobba hemifrån om möjligt, stanna hemma vid minsta symptom.

Region Gävleborg uppmanar också till test vid minsta symptom, även om man tror att det bara en vanlig smitta.

Vänta in din tur för vaccination

Det står också klart att vaccinet inte kommer i den takt som önskat för att de olika grupperna (faserna) ska kunna få vaccin enligt planen. Bara en tredjedel av utlovat vaccin har kommit till Gävleborg och Region Gävleborg uppmanar nu invånarna att inte ringa vaccinbokningen förrän turen är kommen till just din grupp. I annat fall blockeras vägen för den som behöver tillgång till vaccindoserna.

Låt oss nu hjälpas åt för att bromsa tredje vågen!

Senast uppdaterad: 4 mars 2021