Varje nämnd beslutar själv vilken information som publiceras i anslutning till nämndens möten.
I föredragningslistor inför möten i kommunstyrelsen (KS) och kommunfullmäktige (KF) redovisas hela tjänsteutlåtandet. I fullmäktiges föredragningslista visas även beslut, yrkanden och reservationer från kommunstyrelsen.
Ärendelistan/föredragningslistan visar vilka ärenden som ska behandlas. Protokollet sammanfattar vad mötet beslutat. På grund av bland annat GDPR (lag om personuppgiftshantering) är vissa uppgifter inte utskrivna i protokoll och ärendelistor.
Om du vill läsa handlingar till något ärende i nämnd, kommunstyrelse eller kommunfullmäktige,
ta kontakt med aktuellt diarium/aktuell förvaltning.
Innan ett ärende kan beslutas av nämnder, kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige ska det analyseras och bedömas. Det görs genom en beredning av anställda tjänstepersoner i kommunen. Resultatet av den beredningen blir ett tjänsteutlåtande. Politikerna kan använda tjänsteutlåtandets förslag och konsekvenser till grund för sitt beslut.
Ärendet bereds av anställda i förvaltningen under den aktuella nämnden, sen tar nämnden sitt beslut. Om ärendet går vidare till kommunstyrelsen bereds det igen av anställda i kommunstyrelseförvaltningen, innan kommunstyrelsen tar sitt beslut. Om ärendet går vidare till kommunfullmäktige läggs kommunstyrelsens beslut/erinran/yttrande till i tjänsteutlåtandet.
Ett tjnsteutlåtande innehåller oftast de här delarna:
Det kan finnas ett eller flera beslutsalternativ:
Ett beslut kan innebära att pengar ska anslås till en nämnd. Då beskrivs här hur mycket pengar, vilken nämnd som ska få pengarna, hur kommunen ska betala/finansiera den ökade kostnaden och vilket år pengarna ska tas ifrån. Det måste även stå om det är en investering eller en löpande driftskostnad.
Här ges en kortfattad beskrivning av vad ärendet går ut på (max 15 rader).
Om det har tagits beslut i samma ärende förut sammanfattas beslutet här i en kort text. Det står även vilken nämnd som beslutade, vilken paragraf i protokollet och vilket datum beslutet togs.
Om ärendet ska till kommunstyrelsen står det här vilken politisk nämnd som yttrar sig, vilket datum och vad nämnden sagt.
Här beskriver den anställda handläggaren som utrett ärendet vad han/hon kommit fram till. Texten är en bakgrund till förslag till beslut. Handläggaren ska bara redovisa fakta, inte argumentera för eller emot.
Våra politiker har beslutat att varje beslutsalternativ ska belysas ur fyra perspektiv:
Politikerna vill veta om beslutet kan öka jämställdhet/tillväxt/hållbar utveckling/kvalitet, eller om det har en övervägande positiv eller negativ påverkan på perspektiven.
Politikerna vill också veta om beslutet innebär några ekonomiska konsekvenser. Det kan till exempel handla om:
Yttrandet avslutas med vilket beslutsalternativ Enheten/Förvaltningen tycker är bäst.
Ibland behöver kommunstyrelsen/kommunfullmäktige ha en återrapport efter att ett ärende slutförts. Då anges sista datum för återrapport här.
Här anges vilka andra nämnder, organisationer, interna aktörer som beslutet skickas till.
Tack för din medverkan!Du har hjälpt oss att förbättra webbplatsen.
Någonting gick fel. Prova igen senare.
Kundtjänst
Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.
Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.
Kontakt Söderhamns kommun
Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se
Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn