Stärka Söderhamn

Jens Lind föreläste 27 oktober. Du kan se föreläsningen i efterhand via länk på sidan.

Söderhamns kommun samarbetar med studieförbund och föreläsare för att skapa en ny verktygslåda som ska hjälpa föreningslivet att både leva, överleva och utvecklas.

Ny satsning för att stärka föreningsliv och civilsamhälle

Genom en ny satsning kommer Söderhamns kommun ta ett samlat grepp för att stärka föreningsliv och civilsamhället. Tillsammans med RF-SISU, Studiefrämjandet, Bilda och ABF och ett antal föreläsare, sytt ihop ett paket som ska Stärka Söderhamn och det lokalt så viktiga föreningslivet - både inom idrotten och kulturen. Till grund ligger ett identifierat behov från föreningslivet och 500 000 kronor från Tillväxtverket. Arbetet löper från hösten 2020 och under 2022.

Projektet innehåller föreläsningar och workshops som lyfter konkreta verktyg för föreningslivet. Dessutom kommer Söderhamns kommun att få passningar och synpunkter tillbaka från föreningarna - en viktig grund för att kommunen fortsatt kan forma ett bra stöd.

Läs mer om projekt Stärka Söderhamn

Några av tema-punkterna inom ramen för Stärka Söderhamn

 • Behålla och rekrytera medlemmar (Studiefrämjandet)
 • Söka bidrag – t ex Sparbanksstiftelsen, Allmänna arvsfonden
 • Integration och inkludering (Bilda)
 • Digitalisering (ABF)

Inspiratörer och föreläsare

 • 27 oktober 2020
  SVT-journalisten Jens Lind berättar om föreningslivet. Anders Uddén, kultur och fritidschef berättar om kommunnens stöd till föreningslivet i Söderhamn.
  Se föreläsningen från 27 oktober i efterhand Länk till annan webbplats.
 • 23 november 2020 - OBS skjuts på framtiden pga skärpta coronarestriktioner!
  Brynäs IF:s projekt En bra start: samverkan mellan föreningsliv, samhälle och näringsliv för ett bättre lokalsamhälle.
 • 3 december 2020 - OBS skjuts på framtiden pga skärpta coronarestriktioner
  Internationella funktionshinderdagen: Aron Andersson – första person i rullstol som bestigit Kebnekaise och Kilimanjaro, Ida Johansson – skådespelare, dans- och träningsinspiratör, Victoria Karlsson – blind längdhoppare i världsklass och Moha Frikraft, svensk förebild med ADHD, Autism och CP-skada. Johan Fallby, idrottspsykolog om föräldraskapet.
 • 3 december 2020 - Föreningsliv för alla – Inspiration för inkludering i digital träff
  Söderhamns kommuns projekt för att stärka föreningslivet rullar vidare med pandemianpassning. Härnäst väntar en digital träff på temat inkludering
  3 december – häng på! Se föreläsningen från 3 december i efterhand Länk till annan webbplats.
 • 15 december 2020 - Från luftgitarr till behandlingshem
  En föreläsning som bygger på ett liv som turnerande musiker, bar chef och inom resebranschen. Den belyser alkoholens sociala acceptans i samhället - hur man kan sjunka djupare och djupare ner och ändå rättfärdiga det genom det yrkesval man har.
 • 13 april 2021 - Temakväll ekonomiskt stöd. RF -SISU Gävleborg och Söderhamns kommun bjuder in till en kväll för föreningar och organisationer i Söderhamn där vi informerar om och går igenom olika möjligheter till ekonomiskt stöd.
 • 14 april 2021 - Föreläsning om demokrati
  Maria Elfving föreläser om demokrati i vardagen.
 • 11 maj 2021 - Miniutbildning: Utveckla er ideella ledarskap
  Digital utbildning med Lina Moreaus med fokus på olika vägar att utveckla det ideella arbetet i föreningslivet. I regi av Studiefrämjandet.
 • 22 november 2021 - Gör det bättre själv om du kan
  Idrottspsykolog Johan Fallby lyfter frågan om hur tränare, ledare och inte minst föräldrar tillsammans kan bidra till en god idrottsmiljö för idrottande barn och unga.

Mer information om projektet

Patrik Sjölin, projektledare
Tfn: 0270-786 99
E-post: patrik.sjolin@soderhamn.se

Senast uppdaterad: 12 augusti 2022
Uppleva och göra