Månadens författare Gävleborg i november 2023 är Per Berg

Månadens författare i november 2023 är Per Berg

Per Berg är Månadens författare i Gävleborg under november månad. Foto: Eva Lindblad

Han började som poet men skriver numera främst för barn och unga – gärna om skräck. Jag hyser en kärlek till alla mina berättelser och skulle skriva även om jag inte blev utgiven, säger Per Berg, Norrsundet, som är Månadens författare Gävleborg i november 2023.

Per Berg (född 1972) är verksam som författare, skrivpedagog och bibliotekarie. Han debuterade som poet 2006, och hans första roman, den satiriska Brajabiblioteket, utgavs 2017. Idag skriver Per främst för barn och unga – gärna om skräck.

Intresset för skräckberättelser och skräckfilmer har hängt med länge. I Pers eget skrivande handlar det om att utgå från en verklighet och vardag och i den föra in moment av osäkerhet för att skapa en nerv.

Per har bott flera år i Gävle med omnejd, med rötter i Hälsingland där han är uppvuxen. Magin och folktron som finns i Hälsingland passar bra för skräckberättelser och böckerna Spökbrädet och Spöknatta utspelar sig i Hälsingland.

Per Berg skriver även lättlästa böcker för barn. ”Skräck i skolan” är en serie lättlästa böcker i hittills fyra delar, som handlar om barn som i sin vardag är med om något otäckt.

Att skriva lättläst kräver sin speciella teknik och det kan vara en utmaning att mejsla fram berättelsen på rätt sätt, säger Per Berg.

Under hösten håller Per Berg i flera skrivarkurser, bland annat på uppdrag av Kulturskolan i Gävle samt under Gävlit, Gävle litteraturfestival. I november gästar han Valbo bibliotek för att, inför bokade klasser, berätta om sitt eget skrivande. I januari 2024 kommer Käpphästen, femte delen i serien "Skräck i skolan".

Månadens författare Gävleborg är en satsning som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

Mer information:
En text om Per Berg finns att läsa på https://www.helgebiblioteken.se/per-berg Länk till annan webbplats.

Läs mer om månadens författare:
Månadens författare Gävleborg - Region Gävleborg (regiongavleborg.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt:
Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare litteratur, Kultur Gävleborg, e-post: karin.forsgren.anderung@regiongavleborg.se, telefon: 026-53 11 67

Senast uppdaterad: 1 november 2023