Månadens författare Gävleborg i april 2024 är Hans Carstensen

Hans Carstensen och loggan för Månadens författare Gävleborg

Hans Carstensen är Månadens författare i Gävleborg under april månad. Foto: Christer Björkman

Hans Carstensen hjälper människor att bli bättre författare. Därtill är han själv författare och skriver bland annat nagelbitande spänningsromaner som ”Höken”-serien och humoristiska deckare som ”Biblioteksmysterierna”. Nu är Hans Carstensen utsedd till Månadens författare i Gävleborg för april månad 2024.

Hans Carstensen är inte född i Gävleborgs län. Men hans bästa kompis i fjärde klass kom från Gävle. Kompisens pappa var för övrigt läkare i Brynäs IF hockey vilket ledde till att den unge Hans fick en signerad målvaktsklubba. När han på nittiotalet träffade kvinnan som senare skulle bli hans fru, och hon var från Gävle, var det som att alla vägar löpte samman. Sedan 1998 har de bott i samma radhus på Brynäs. Och Carstensen har sysslat med allt från att skriva romaner och radiopjäser till att vinna nationella priser som dramatiker, vara poetry slam-poet och ståuppkomiker. Han är frontfigur i punkbandet Butter Utter som räknas som ett av de tre första punkbanden i Sverige. På senare tid har han ägnat sig åt att skriva deckare och pedagogiska texter om romanskrivande. Hans Youtube-kanal Canal Carstensen har i dagsläget fler än fem tusen prenumeranter.

På senare tid har Carstensen fokuserat på romancoachande och skrivande.

Min karriär inte har gått spikrakt inom ett enda område. Jag har velat testa olika genrer. Liksom tänkt ”Hur skulle det vara att hålla på med det här?” Det är därför jag har ledde en improvisationsteater, gjorde fotbollspoddar, startade Gefle Cricket club, drog igång en YouTube-kanal, började jobba på folkhögskola och så vidare. Det är först på senare år som jag fattat att jag måste specialisera mig på romanskrivande och romancoachande, annars kan jag inte sova på nätterna, det blir för splittrat.

Månadens författare Gävleborg är en satsning som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

Mer information:
En nyframtagen text om Hans Carstenssen finns att läsa på https://www.helgebiblioteken.se/ Länk till annan webbplats.

Läs mer om månadens författare:
Månadens författare Gävleborg - Region Gävleborg (regiongavleborg.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt:
Marcus Strand, enhetschef, Kultur Gävleborg, e-post: marcus.strand@regiongavleborg.se, telefon: 026-62 91 94

Senast uppdaterad: 3 april 2024