Månadens författare Gävleborg i juni 2024 är Elisabeth Rynell

Elisabeth Rynell och loggan för Månadens författare Gävleborg

Elisabeth Rynell är Månadens författare i Gävleborg under juni månad. Foto: Cato Lein

Elisabeth Rynell är en mångfaldigt prisbelönad poet och prosaförfattare. Hon föddes i Stockholm den 17 maj 1954, men kände redan som barn en längtan bort. I Norrbotten, Västerbotten och Hälsingland hittade hon en tillvaro och ett landskap som gav henne både ro och inspiration att skriva.

Elisabeth Rynell debuterade 1975 med diktsamlingen Lyrsvit m.m. gnöl och har sedan dess givit ut ytterligare sju diktsamlingar. Men det är som prosaförfattare som hon blivit känd för en större läsekrets. Romanerna Hohaj (1997) och Till Mervas (2002) blev hennes stora genombrott och fick ett stort genomslag hos såväl kritiker som läsare. Båda romanerna nominerades till Augustpriset.

Elisabeth Rynells böcker har hyllats för sitt vackra, särpräglade språk och sina starkt berörande skildringar av människans obändiga vilja att leva vidare trots allt. I såväl prosa som poesi är naturen ständigt närvarande och hennes starka bildspråk skapar ett både yttre och inre landskap som speglar böckernas existentiella teman.

I Elisabeth Rynells författarskap ryms också en tydlig civilisationskritik, en vrede över det samhälle vi skapat. Här finns en stark lojalitet med naturen, glesbygden och människorna i civilisationens utkanter.

Under perioder har Elisabeth Rynell undervisat i kreativt skrivande vid Umeå universitet. Om skrivandets livsavgörande betydelse har hon skrivit i sin kritikerrosade essäsamling Skrivandets sinne (2013).

Månadens författare Gävleborg är en satsning som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

Mer information:
En nyframtagen text om Elisabeth Rynell finns att läsa på https://www.helgebiblioteken.se/ Länk till annan webbplats.

Läs mer om månadens författare:
Månadens författare Gävleborg - Region Gävleborg (regiongavleborg.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt:
Anders Florman, verksamhetsutvecklare, Kultur Gävleborg, anders.florman@regiongavleborg.se, 026-629144

Senast uppdaterad: 5 juni 2024