Månadens författare Gävleborg i juli 2024 är Per Gunnar Evander

Loggan för Månadens författare Gävleborg samt ett foto på Per Gunnar Evander

Per Gunnar Evander är Månadens författare i Gävleborg under juli månad. Foto: Cato Lein

Månadens författare i Gävleborg är Per Gunnar Evander. Han föddes 1933 i Ovansjö, Gästrikland men växte upp i Sandviken. Där inledde han sitt yrkesliv på järnverket innan han fann sin bana inom litteraturen. För juli månad är Per Gunnar Evander utsedd till Månadens författare i Gävleborg.

Per Gunnar Evander är en framstående författare som under flera decennier har rört och engagerat sina läsare med sina mänskliga skildringar. Hans författarbana började med novellsamlingen Tjocka släkten (1965), men det var med romanerna Det sista äventyret (1973) och Måndagarna med Fanny (1974) som han fick sitt genombrott. Dessa böcker gav honom stor popularitet, mycket tack vare filmatiseringarna som nådde en bred publik.

Evanders verk belyser ofta de så kallade folkhemmets förlorare och olycksbarn. Detta tema når sin höjdpunkt i romanen Judas Iskariots knutna händer (1978), där Evander skildrar och förmänskligar en av historiens mest föraktade figurer.

Efter en lång och produktiv karriär gjorde Evander ett uppehåll i sin romanproduktion i mitten av 1990-talet. Han återkom dock 2005 med den självbiografiska romanen I min ungdom speglade jag mig ofta, som behandlar sorgen efter dotterns bortgång. Boken nominerades till Augustpriset och skapade debatt kring författarens rätt att skriva om personliga upplevelser.

Förutom sina romaner var Evander också aktiv inom radio- och tv-dramatik och blev en av Sveriges mest uppskattade Sommarpratare med totalt 14 program i Sommar i P1.

Per Gunnar Evanders verk i urval:

  • Tjocka släkten (1965)
  • Det sista äventyret (1973)
  • Måndagarna med Fanny (1974)
  • Judas Iskariots knutna händer (1978)
  • I min ungdom speglade jag mig ofta (2005)

Månadens författare Gävleborg är en satsning som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

Mer information:
En nyframtagen text om Per Gunnar Evander finns att läsa på https://www.helgebiblioteken.se/ Länk till annan webbplats.

Läs mer om månadens författare:
Månadens författare Gävleborg - Region Gävleborg (regiongavleborg.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt:
Anders Florman, verksamhetsutvecklare, Kultur Gävleborg, anders.florman@regiongavleborg.se, 026 62 91 44

Senast uppdaterad: 3 juli 2024