Göran bjuder hisnande båtupplevelse i unik skärgårdsmiljö

Tolv passagerare får plats på båten - en 9,5 meter lång och omkring ett ton tung engelskbygd Ring Power Kraft, försedd med två motorer som utvecklar sammanlagt 600 hästkrafter

Tolv passagerare får plats på båten - en 9,5 meter lång och omkring ett ton tung engelskbygd Ring Power Kraft, försedd med två motorer som utvecklar sammanlagt 600 hästkrafter

- Att få köra ribbåt i 55 knop med tolv överväldigade passagerare i en så unik skärgård som Söderhamns är en ynnest. För att hitta likande förutsättningar måste du köra antingen till Stockholm i söder eller Kalix i norr, säger Göran Hånell, Ribbcharter Hälsingland, som gör sin femte säsong ombord på ribbåten Ebba.

När Göran flyttade till Söderhamn i mitten på nittiotalet trodde han att alla söderhamnare hade en stuga i skärgården och en båt. Så var det inte. Förvånansvärt få av kunderna har sett kobbar och skär.

- De allra flesta som bokar en åktur är i första hand ute efter fartupplevelsen. Många killar är kaxiga och sätter sig längst fram. De brukar bli tysta och lugna ner sig betydligt, skrattar Göran. 
Det roliga med jobbet är att träffa glada människor tycker Göran

Det roliga med jobbet är att träffa glada människor tycker Göran

Han betonar samtidigt vikten av att alla känner sig trygga och väl omhändertagna. Att piloten har goda kundkontakter är a och o.

För fort går det. Båten är en 9,5 meter lång och omkring ett ton tung engelskbygd Ring Power Kraft, försedd med två motorer som utvecklar sammanlagt 600 hästkrafter - en häftig farkost som knappt når vattenytan när det går som fortast och sjöar ordentligt.

- Jag kommer ihåg en gång när jag och två av mina kollegor var på väg att möta en kund. Det sjöade ordentligt och plötsligt reser sig båten och en av piloterna höll på att ramla överbord, säger Göran.

Farten är också fördelen med den här båten. Passagerarna hinner se nästan hela skärgården utan att för den skull stressa, även om det inte går full gas överallt. Ibland saktar Göran ner – exempelvis vid Rönnskär, Hällgrunds fyr eller Svartsundsrännan – för storytelling.

Ibland saktar Göran ner farten för storytelling

Ibland saktar Göran ner farten för storytelling

- Den här båten ger en annan upplevelse jämfört med den du får av exempelvis taxibåten MS Hulda. Den skutan tuffar fram betydligt lugnare – men piloten hinner å andra sidan inte visa lika mycket.

Göran jobbar inte ensam. Till sin hjälp har han tolv behöriga piloter som jobbar två och två - ett krav för att få köra båten. Dessutom har han ett jättebra samarbete med kommunens skärgårdsenhet.

Kommunen har arbetat, inte bara med tillgängligheten, utan också med en mängd bekvämligheter. Resultatet är en verkligen välkomnande skärgård.

Göran ser ljust på framtiden och planerar vidareutveckla företaget. I dagsläget är kunderna som sagt ute efter farten men han vill också hitta dem som i första hand vill se skärgården. Han planerar också erbjuda olika events för företagare och flytta båten till andra vatten - exempelvis Ljusnan. Det finns också planer på att köpa en till båt – en långsammare för att bedriva taxiverksamhet. En inte helt enkel nöt att knäcka eftersom det krävs en hel del planering från både Göran och kunden.

Göran ser ljust på framtiden

Göran ser ljust på framtiden

Däremot är det svårt att hitta kompetent personal. Det krävs olika certifikat för att bli pilot beroende på hur många sittplatser båten har och hur fort den går.

- Det bästa med det här jobbet är en dag med sjö, 50 knop och lite luft under skrovet. Eller titta på sälarna vid Tihällssten utanför Hudiksvall. Ibland är de så många att man får köra försiktigt för att inte köra på dem. Det är också roligt att göra människor glada och hitta nya vänner i skärgården som har massor att berätta, säger Göran.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 juni 2019

Kontakta oss på Faxepark

Stationshuset
Södra Hamngatan 50

Jan Brandberg
TF Näringslivschef
Tel: 0270-756 67
E-post: jan.brandberg@soderhamn.se

Bitti Alvin Lehmann
Projektledare SARURE
Tel: 0270-759 74
E-post: bitti.alvinlehmann@soderhamn.se

Ingrid Nyström
Näringslivsutvecklare
Tel: 0270-752 14
E-post:
ingrid.nystrom@soderhamn.se

Faxepark logo

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn