Afaf håller tal på Vasaloppets högtidsfest

Kvinna i naturen.

Afaf är talare under Vasaloppets högtidsfest 3 mars 2023.

Afaf Radhison brinner för att få fler kvinnor till idrott och föreningsliv, speciellt utrikesfödda, det talar hon om på Vasaloppets högtidsfest i Mora kyrka 3 mars. Ett uppdrag både kungligheter och kända idrottprofiler haft innan henne.

Hallå Afaf, du ska hålla tal på Vasaloppets högtidsfest idag, 3 mars, hur känns det?

– Det är lite pirrigt samtidigt som det känns väldigt stort. Jag är väldigt stolt över att få uppdraget. Att årets Vasalopp har fokus på kvinnor gör att det känns ännu större då jag brinner för kvinnofrågor.

Du är i fint sällskap, tidigare har bland annat kungen, Anja Pärsson, systrarna Kallur och prins Carl Philip högtidstalat, hur hamnade du i det här sammanhanget?

– Margit Nordin åkte Vasaloppet 1923 och var då första kvinnan någonsin i spåret, efteråt förbjöds kvinnor att åka loppet, ända fram till 1981. År 2023 går därför startskottet för ett mer jämställt deltagande med projektet ”Fler kvinnor i spåret”. Vasaloppet ville detta år ha en kvinna som talar på Högtidsfesten i Margits anda och jag blev tillfrågad utifrån att de har koll på min bakgrund och vet att jag jobbar för att få fler kvinnor till idrott generellt, speciellt utrikesfödda. Jag ingår i Vasaloppets utvecklingsgrupp, och ska under de kommande åren jobba aktivt för att få fler kvinnliga deltagare i spåret.

Vd på Vasaloppet, Johan Eriksson säger på Vasaloppets hemsida att du är ”det självklara valet som Vasaloppets högtidstalare kvinnoåret 2023” och motiverar det hela: Med hennes stora engagemang och förmåga att inspirera, aktivera och få fler att upptäcka och uppleva glädjen med motion och rörelse är Afaf en enorm inspiratör för oss alla. Vad säger du om det?

– Fantastiskt härligt att höra, jag blir lycklig. Jag vill så gärna att kvinnor ska röra på sig, speciellt utrikesfödda kvinnor. Jag är själv engagerad i föreningslivet sen många år tillbaka och har hittat både inspiration och lust för livet. Glädjen och motivationen att leda och utveckla, inspireras och inspirera kommer därifrån.

Vilket spännande uppdrag, du kommer att nå ut till många när du talar i Mora kyrka, vad är det du vill förmedla?

– Lyfta kvinnor inom idrotten och att vi klarar alla utmaningar minst lika bra som män. Jag vill även lyfta idrottsrörelsen som jobbar för att få fler kvinnor till idrotten, det är häftigt att det inte finns några gränser som stoppar kvinnor.

Har du något du vill hälsa hem till söderhamnarna?

– Absolut, Söderhamn är i mitt hjärta, jag bär Söderhamn med mig var jag än är. När jag kom till Sverige som ensamstående mamma med ett fåtal väskor, så var det Söderhamn som tog emot och hjälpte mig. Jag skulle aldrig vara där jag är idag utan alla fantastiska söderhamnare jag mött på vägen.

Högtidstalet hålls 3 mars kl 18.00 i Mora kyrka och Högtidsfesten direktsänds av Vasaloppet.TV Länk till annan webbplats.

Vi önskar dig lycka till Afaf!

Senast uppdaterad: 3 mars 2023