Bra jobbat med behörighet – Söderhamn uppåt i Skolverkets statistik

Hand som räcks upp i klassrum.

Bättre medelvärde än jämförbara kommuner. Större ökning än den nationella. Trea i länet. Söderhamns kommuns 83,5 procent av niorna som når gymnasiebehörighet står sig bra när Skolverket sammanställer statistik.

En större andel svenska niondeklassare än föregående år når behörighet till gymnasiet, enligt färsk statistik från Skolverket.

Siffror för hela riket: 84,4 procent behöriga när samtliga huvudmän räknas in, 82,7 procent för kommunala skolor. En ökning med knappt två procentenheter sedan 2017, när alla huvudmän räknas in.

Uppåt under året

I Söderhamn ökar andelen behöriga ännu mer. Söderhamns kommun hade i våras 83,5 procent gymnasiebehöriga nior. En ökning med 4,5 procent jämfört med föregående år - en större ökning än den i hela riket.

- Jätteroligt. Det är den samlade bilden av att vi haft fokus under lång tid. Att hålla i och hålla ut när det gäller kompetensutveckling, utveckling av undervisning och kollegialt lärande. Ett fint kvitto på att det händer något, säger Eva-Britt Hartikainen, skolchef i Söderhamns kommun.

Statistik som visar gymnasiebehörighet.

Den som kikar förbi den officiella siffran 83,5 procent och bortom kommunens satsning på sommarlovsskola hittar ännu fler gymnasiebehöriga - 88 procent.

- Sommarlovsskolan har vi verkligen utvecklat, den blir bättre och bättre. Lärarna på hemmaskolan förbereder noga så det blir spot on för eleverna, som i sin tur tar emot det bra, säger Eva-Britt Hartikainen.

Tredje bäst i länet

Vid en jämförelse med länets kommuner är Söderhamns andel på 83,5 procent behöriga nior bättre än medevärdet för Gävleborg (81,6 procent) och tredje bäst i länet. Bara Gävle (83,6) och Hofors (83,8) har högre värden.

Även vid en jämförelse med andra landsbygdkommuner (medelvärde 79,6) står sig Söderhamns 83,5 procent bra.

Bra betygspoäng

När det gäller meritvärdet (summan av betygens poäng) så är Söderhamnelevernas medelvärde 223,5. Det är högre än länets medelvärde (216,3), bättre än kommungruppens (212,9) och i princip lika som rikets kommunala huvudmän (223,3).

Relaterade länkar

Senast uppdaterad: 18 mars 2019