Bra betyg för trygghet och trivsel i Söderhamns kommuns skolor

Jan Svenström, lärare och arbetslagsledare för F-3 på Stentägtskolan, där det bedrivs strukturerat arbete för trivsel och trygghet.
Söderhamns kommun erbjuder en trygg och trivsam skolmiljö, det visar resultaten från den senaste trivselenkäten. Strukturerat, engagerat och inkluderande arbete lägger grunden till att elever känner sig välkomna, sedda och hörda.
Söderhamns kommuns enkät över trygghet och trivsel i skolan ger en bild av läget när det gäller trivsel, trygghet och kränkningar. Den senaste från 2024 visar på genomgående höga siffor, med skolan som en positiv miljö för lärande.
En sammanställning av enkätresultaten visar till exempel:
- Hög trygghet och starka vänskapsrelationer - fler än 90 % av eleverna har flera vänner i skolan, ytterst få elever som känner sig ensamma eller saknar kamrater.
- Engagerade och närvarande vuxna - vuxna som trygghetsskapare, arbete med trygghetsteam och värdegrundsarbete, gemensamma värdeord.
- Aktivt förebyggande arbete mot kränkningar - tydliga rutiner för att upptäcka och hantera kränkningar, i samarbete mellan samarbete med elever, personal och vårdnadshavare. Trivselresultat följs upp i klassråd, elevråd och samtal med elever.
- Elevinflytande och gemenskap - elevråd och klassråd ger eleverna en röst och möjlighet att påverka sin skolsituation. Fadderverksamhet och åldersblandade aktiviteter.
- Trygghetsfokus på rasterna - organiserade rastaktiviteter där vuxna deltar aktivt minskar konflikter och ökar gemenskapen. Turneringar, lekar och kreativa aktiviteter lockar många elever. Schemalagda rastvärdar och vuxna i särskilda zoner.
Gemensam vision
En av skolorna som arbetar strukturerat med trygghet och trivsel är F-6-skolan Stentägten, Söderhamn, där en levande vision om trivsel genomsyrar vardagen. Arbetsmodellen som används är IBIS – kartläggning och dokumentation som inte slukar resurser utan i stället frigör dem. Regler, rutiner och positiva relationer är viktiga delar. Trygghetsteam håller ämnet levande.
Jan Svenström, lärare och arbetslagsledare för F-3, berättar att han och kollgorna jobbar lustfyllt med varierad differentierad undervisning där eleverna får bra stöttning i sin skolgång. Samarbete med elevhälsan fungerar fint och Jan Svenström känner igen sig i bilden som enkäten visar.
- Mycket vi gör är förebyggande och främjande och vi känner att eleverna absolut trivs. Det märks i hur de presterar i undervisningen, säger Jan Svenström.
Bra relationer
Det speglar också av sig på andra sätt.
- Om barnen trivs att komma till skolan blir det tryggare och lugnare. I grupper blir det mindre konflikter, sättet de pratar med varandra blir sjysst och det gäller också hur eleverna är mot varandra och mot lärare, säger Jan Svenström.
Det är viktigt att vuxna också trivs med varandra
Bra relationer är en bra grund för att bygga vidare med visionen om trygghet och trivsel. Relationsbygget underhålls hela tiden.
- Jag tror det är viktigt att jobba med alla relationer och att det är viktigt att vuxna också trivs med varandra. Därför är det bra med en vision och gemensamma mål, att alla strävar åt samma håll. Det känner jag att vi gör här, säger Jan Svenström.
Nästa steg i arbetet för trygghet och trivsel är att växla in på området rörelse och hälsa, i samverkan med RF Sisu. Det är på gång och innebär att elever till exempel utbildas i att genomföra rastaktiviteter.
- Det pågår en hel del bra arbete på det här området ute i våra skolor, säger Jan Svenström.

Mats Ek, idrottslärare på Norrtullskolan.
Mentorer bygger broar
Statistiken över trygghet och trivsel gäller för hela grundskolan, därmed också högstadieskolor. En är Norrtullskolan där Mats Ek är idrottslärare. Han gillar systemet med heltidsmentorer, som finns även på andra skolor, vilket bidrar till trygghet och trivsel. Det betyder att mentorer alltid finns redo och kan möta upp personer och eventuella händelser.
- Jag tror på det och tycker det är rätt väg att gå. Mentorer bygger upp en sorts relation med både lärare och elever och det märks att de har positiva effekter, säger Mats Ek.
Stolthet i kollegiet
Både han och Jan Svenström är stolta i att arbeta inom skolan i en kommun där trygghet och trivsel får positiva betyg av eleverna.
Jag tycker vi har kommit långt med att ta eleverna på allvar
- Skolan är ju deras arbetsplats så det är viktigt att det är en sund miljö. Jag tycker vi har kommit långt med att ta eleverna på allvar, med stor respekt för dem i mjuka delar. Ofta när man ser ytterligheter är det stressreaktioner och något slag och jag tycker man ser mindre av det nu, säger Mats Ek.