Teater och Dramalek

Ung pojke kikar fram bakom teaterdraperiet.

Utforska ditt sceniska uttryck i teaterns magiska värld! Prova på teaterns olika delar som improvisation, berättande, gestaltning, mimik och kostym. Tillsammans med din lärare får du hjälp att utveckla din konstnärlighet och teknik.

Skillnaden mellan dramapedagogik och teater är att dramapedagogik är ett alternativt inlärningssätt som kan användas i många eller alla ämnen medan teater är en konstform på samma sätt som dans och musik. Kortfattat kan man säga att dramapedagogik är en väg till kunskap medan teater är ett mål.

Teater från förskoleklass och uppåt

Ålder 7-8 år: Med lekar och övningar skapar vi en bra grupp och övar upp förmågan att uttrycka sig och förhålla sig till andra. Ämnet är personlighetsutvecklande och förberer eleven för medverkan i äldre teatergrupper. Du arbetar upp din förmåga att improvisera och agera utan att det behöver leda till föreställning. Vi kan hålla liten föreställning för anhöriga eller medverka i annat evenemang som exempelvis statister, men vägen dit är viktigare än själva uppträdandet.

Ålder 10 år och uppåt: Vi arbetar även med improvisation och skådespelartekniker samt att bygga en god grupp. Första delen av året arbetar vi med improvisation som bildar en grund för det kommande arbetet mot föreställning. Ibland arbetar vi med liknande övningar som den yngre gruppen, men nu är målet föreställning och hur man utvecklas som skådespelare.

Föreställningen är viktig och man är beroende av varandra. God vilja och närvaro är därför viktig för att vi som grupp ska lyckas. Man kommer behöva lägga ned extra tid på repetitioner och att lära sig manus.

Undervisningen sker på eftermiddag eller kvällstid i Kulturskolans lokaler.

Dramalek för 3-4 åringar

Dramalek erbjuder vi för barn som är 3-4 år, och föräldrar uppmuntras vara med som aktiv deltagare i lektionerna, oömma kläder rekommenderas. Genom dramalek möter vi leken på två sätt: 

Fantasileken: Där vi tillsammans fantiserar och går på äventyr, möter figurer och karaktärer dramatiserat av dramapedagogen. 

Rörelseleken: Där fokus är att ha roligt tillsammans i grupp och att få motoriskt utmana sig själv i att springa, hoppa, balansera mm. 

Kursen är 8 träffar och lektionerna är 30 min i längd. 

Undervisningen sker på eftermiddag eller kvällstid i Kulturskolans lokaler.

Senast uppdaterad: 16 november 2022