Unga sommarjobbare letar lösningar på lokala utmaningar

Ungdomar som jobbar vid bord.

Hanieh Rasuli, Wilma Verlin, Ellen Flordahl och Isatou Jallow sommarjobbar med Rookie Startups i Söderhamn.

Hur blir unga söderhamnare anställningsbara? Vad får dem att vilja stanna här? Det är några av frågorna som kommer närmare svar då några unga medborgare sommarjobbar med lokala utmaningar.

Medan vissa unga sommarjobbare kanske klipper gräs och tar hand om våra äldre medborgare sitter elva unga söderhamnare i grupper och brottas med några av de utmaningar som vi står inför lokalt. Som anställningsbarhet för unga, Söderhamns attraktionskraft kontra större städers, vad kan få unga människor att stanna i Söderhamn? Utmaningarna har identifierats av Söderhamns kommun utifrån styrande dokument i samhällsbyggnadsprocessen. Det unga gängets uppgift är att hitta egna lösningar.

- Det handlar om samhällsfrågor med ungdomsperspektiv. Vi vill få in förslag från deras horisont, vad är viktigt för dem för att Söderhamn ska vara en bra plats att bo och verka i, säger Jan Brandberg, näringslivsutvecklare i Söderhamns kommun.

Lovisa Svensson från Rookie Startups leder sommarjobbarna längs vägen till färdiga projektplaner.

Idéer tas om hand

Arbetet utförs enligt en modell som används av Rookie Startups, företaget är utförare av de de tre veckorna, där ungdomarna tillsammans ska ta fram en projektplan för sin utmaning. I slutet av sommarjobbsperioden ska ungdomarna visa och prata för sin projektplan inför samlade företagare, kommunföreträdare och politiker.

- Ungdomarna är intresserade och ställer bra frågor längs vägen, säger Lovisa Svensson från Rookie Startups, som handleder ungdomarna under sommarjobbsperioden.

Förutom att jobba med nämnda frågor får ungdomarna också ta del av information om privatekonomi, vässa sitt cv-skrivande och genomföra till exempel SWOT-analyser, research och marknadsundersökningar.

- Det är bra att man vill ha ta ungdomars perspektiv på det här. Det är intressant att jobba med och vi har alla olika erfarenheter, säger Isatou Jallow, som letar lösningar för ungas anställningsbarhet.

Sommarjobben med Rookie Startups finansieras i samvekan mellan Söderhamns kommun och Sparbanksstiftelsen Söderhamn.

Senast uppdaterad: 28 juni 2024