Det är fastighetsägarens ansvar att ta reda på om byggnaden innehåller PCB. När inventering är gjord kan sanering ske efter anmälan till bygg- och miljöförvaltningen. Fastighetsägaren har ansvar för att saneringen genomförs på bästa sätt med hänsyn till miljön och människors hälsa.
Innehåll
Åtgärderna delas in i två grupper:
Underlag i form av AF-mallar och checklistor finns på www.sanerapcb.nu Länk till annan webbplats. under rubriken Hjälpmedel.
Vid en rivning av en byggnad ska en anmälan lämnas till bygg- och miljöavdelningen, Söderhamns kommun, innan rivningen. En rivningsplan ska vara baserad på en materialinventering som gjorts för att identifiera t ex ämnen och produkter som är farligt avfall. Gör alltid en materialinventering innan rivning oavsett om bygg- och miljöavdelningen kräver rivningsplan eller inte.
Vid rivning måste man ta bort det material som sitter intill PCB-fogen, eftersom PCB kan ha vandrat in i angränsande material. Även om fogen tidigare har sanerats, ska angränsande material tas bort. Det förorenade materialet ska hanteras som farligt avfall.
De saneringsmetoder som användas är skärning med kniv, slipning och dammsugning. Fogmassan skärs bort med en motordriven vibrerande kniv som är utrustad med olika typer av knivblad. Fogen ska skäras ut så att minsta möjliga mängd fogmassa lämnas kvar. Spårsågning/spårfräsning kan vara lämplig metod vid arbete i lättbetong.
Efter att fogmassan har skurits bort kan man göra rent fogsidorna genom slipning. Ca 2 mm av materialet bör slipas bort så att all synlig fogmassa tas bort. Vinkelslip kan användas vid lätt åtkomliga fogar och bilning/slipstift vid mer svåråtkomliga t ex invändiga hörn. Vid alla arbetsmoment med maskiner bör en effektiv uppsamling av damm ske för att minska spridning av PCB till omgivningen.
Allt avfall i samband med sanering av PCB ska samlas upp i slutet emballage med tydlig märkning om att innehållet är förorenat med PCB. Allt PCB-haltigt material/avfall är farligt avfall och ska förvaras skilt från annat avfall enligt Avfallsförordningen (2001:1063). Även oljekondensatorer utan PCB är farligt avfall. El-avfall ska enligt förordningen lämnas i sin helhet utan ingrepp i de elektriska komponenterna, till förbehandling på godkänd förbehandlingsanläggning.
- Sanering fogmassa protokoll Länk till annan webbplats. (pdf, 28.6 kB)
- Sanering isolerrutor protokoll Länk till annan webbplats. (pdf, 32.7 kB)
- Sanering kondensatorer protokoll Länk till annan webbplats. (pdf, 38.3 kB)
- Sanering golvmassor protokoll Länk till annan webbplats. (pdf, 42.5 kB)
- Sanering sammanställning
Tack för din medverkan!Du har hjälpt oss att förbättra webbplatsen.
Någonting gick fel. Prova igen senare.
Kontakt Sektor samhällsservice
Besöksadress: Kungsgatan 6
E-post: kultur- och samhällsservicenämnden
Sektorchef
Thomas Kihlström
Telefon: 0270-750 68
Jessica Hellberg - verksamhetschef samhällsbyggnad
Herman Claesson - verksamhetschef medborgarservice
Malin Thurfjell - verksamhetschef intern service
Kontakt Söderhamns kommun
Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se
Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn