Kvinna i närbild.

Elisabeth Breig-Åsberg, Söderhamns museiförening.

Högt flygande planer för jubileumsåret: ”Vi brinner av lust att förmedla kunskap”

Hur söks ekonomiska bidrag och hur undviker vi krockar? Viktiga frågor för kommande 400-årsarrangemang fick svar då kulturföreningar smidde planer inför 2020.

Ett tjugotal personer från omkring tio av kommunens kulturföreningar samlades på Flygsmuséet för ett av sina återkommande möten inför Söderhamns jubileumsår 2020.

På plats fanns också Anders Uddén, kommunens projektledare för firandet, och han kom med ett både välkommet och viktigt besked om hur föreningslivet genom att söka bidrag kan få hjälp i sina ambitioner för 400-årsarrangemang. Sök, senast 30 november, uppmanade Anders Uddén.

Sök hos Söderhamn kommun och Sparbanksstiftelsen: Söderhamn 400 år - sök bidrag för arrangemang

Krockar ska undvikas

De föreningar som träffades på Flygmuséet har alla kommit långt, eller åtminstone ur startblocken för sina kommande evenemang 2020. Men även den bästa idé kan falla till marken om den krockar med något annat. Alla närvarande var därför överens om att noga kontrollera var och när respektive arrangemang planeras, för att så många som möjligt ska få se vad föreningslivet vill berätta.

Det väntar en lång rad fina 400-årsarrangemang 2020. Det står klart efter ett möte då kulturföreningar smidde planer inför jubileumsåret.

Söderhamns kommun har ambitionen att stötta föreningarna i detta och agera krockkudde, förutsatt att föreningslivet meddelar sina planer i god tid.

- Det är viktigt att vi får synka det så att det inte krockar, det vill vi ju inte så det blir en viktig bit för oss arrangörer, säger Elisabeth Breig-Åsberg från Söderhamns museiförening.

Massor av kreativitet och idéer

Hennes förening tänker skicka in både ansökan om bidrag och tidpunkter för sina planerade evenemang. Det handlar bland annat om planer för dramatiserade scener utomhus, i stil med Visbys medetidsdagar, berättar Elisabeth Breig-Åsberg. Helgen innan själva födelsedagen den 7 september är datumet.

- Vi brinner av lust att förmedla kunskap om hur Söderhamn blev till för våra barn och ungdomar. Det handlar om var, när och hur, vår historia, med levande tablåer ute i staden, säger Elisabeth Breig-Åsberg.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 december 2019

Kundtjänst

Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.

Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn