Klimatsmart vecka med rotfrukter i fokus
Söderhamns kommuns skolor har en klimatsmart matvecka vecka 14. Då fokuseras skolmaten främst mot rotfrukter och potatis. På menyn: nya rätter och spännande smaker plus viktig kunskap om hållbar kost.
Söderhamns kommuns skolor har en klimatsmart matvecka vecka 14. Då fokuseras skolmaten främst mot rotfrukter och potatis. På menyn: nya rätter och spännande smaker plus viktig kunskap om hållbar kost.
Spännande smaker
Under namnet Best food forever kommer förskolebarn och skolbarn att få smaka på en temavecka där syftet är att sprida kunskap om klimatsmart mat. I fokus: svenska rotfrukter och potatis och dess klimat-, miljö- och hälsofördelar.
- Meningen är att sprida lite aha-upplevelse, att få in lite nya maträtter och idéer om vad man kan använda rotfrukter till. Vi hoppas att presentera lite moderna och spännande smaker och ämnet ligger ju i tiden, säger Åsa Bergstedt, biträdande kostchef i Söderhamns kommun.
Rotfrukter är klimatsmarta då de:
- Ofta odlas på friland
- Är tåliga (det minskar svinnet i både butiken, storköket/restaurangen samt i hemmet)
- Finns lokalodlade hela året på många platser
Dessutom är de:
- Billiga
- Rika på kostfibrer
- Vitamin- och mineralrika samt innehåller antioxidanter
- Det protein som finns är ofta av hög kvalitet.
Lyckad testlagning
Förutom nya smaker ska barnen också matas med ny kunskap, via ett pedagogiskt material som följer temat. Hälsingekommunerna Bollnäs och Nordanstig har redan haft liknande temaveckor och i Söderhamn har kostpersonal förberett sig genom att testlaga de rätter som ska serveras. I en workshop i Norrtullskolans kök lagade sig representanter från varje skolkök genom kommande meny.
- Det gick fint och alla var engagerade. Vi tycker att det är ett bra koncept, sen får vi se hur det tas emot av barnen, säger Åsa Bergstedt.