Söderhamn hett för kylteknik – kinesiskt besök inför vinter-OS

Man som pratar.

Jörgen Rogstam från företaget EKA, Energi & Kylanalys AB, ledde besökarna från Kina när de kom till Hällåsen.

Den CO2-lösning för kyla och överskottvärme som kommunen satsat på i bandyhallen lockade en stor delegation från Kina på studiebesök. Där byggs det som bäst inför Peking-OS 2022.

Den kylanläggning med CO2 och värmeåtervinning som finns på Hällåsen har dragit till sig uppmärksamhet inför Peking OS 2022. Där är man i full färd med att bygga en skridskohall, fyra gånger så stor som Helsingehus arena.

Världsbäst på området

Ett tjugotal personer från Kina ägnade därför en eftermiddag åt att syna lösningen som ger kyla åt is och samtidigt värme åt andra verksamheter uppe på Hällåsen. Med i delegationen fanns bland andra arenaägaren och potentiella leverantörer.

- De vill ha inspiration till kommande projekt, bland annat en skridsko-oval. Sverige är det ställe i världen där vi har flest av såna här anläggningar, säger Jörgen Rogstam från företaget EKA, Energi & Kylanalys AB, som levererade systemet till Hällåsen.

Grupp med människor.

Tony Larsson, till höger, är driftschef för Hällåsen och fick berätta hur anläggningen fungerar.

Det kinesiska sällskapet besökte också Göransson arena i Sandviken som också kyls med CO2-teknik. Många andra anläggningar runt om i Sverige har fått lösningar med den här tekniken de senaste åren. Här ligger små orter och kommuner i framkant, säger Jörgen Rogstam.

Som Söderhamn.

- Visst känns det roligt att de vill komma och kolla på vad vi har här, säger Tony Larsson, driftschef på Hällåsen.

Fotografering med telefon.

2022 arrangeras vinter-OS i Peking och byggnationen av bland annat skridskoarena är i full gång.

Senast uppdaterad: 18 april 2019