Skolforum 2019 lyftes av lokala lärare

Helena Palm Höijer, utvecklingsansvarig i barn- och utbildningsförvaltningen, tillsammans med Thea Ståhl och Siri Björkman, moderatorer för Söderhamns Skolforum 2019.

Sedan 2013 har Söderhamns kommun satsat på ett lokalt Skolforum, med nationella Skolforum som modell. När Skolforum 2019 summeras är det med en bra känsla från inspirerande berättelser från både in- och utsidan av de lokala skolvägarna.

Upplägget i år var lite annorlunda jämfört med tidigare då varje skola gavs tid för teachmeets - att berätta om positiva exempel från den egna verksamheten. Kollegial kompetensutveckling på kort tid, där kollegor fick höra om allt från matematikappar till andraspråksperspektiv.

- Alla skolor pratar och alla lyssnar, det var lite nervöst i början men det lade sig snabbt, säger Helena Palm Höijer, utvecklingsledare i barn- och utbildningsförvaltningen.

Hemspråklärarna var några av alla skolkollegor som fick berätta om sitt arbete under de teachmeets som gav utrymme för skolor att lyfta sina verksamheter.

I hörsalen på CFL flödade också gott om inspiration och kunskap som kom in utifrån, i form av föreläsare som ståupp-artisten Marika Carlsson, workshop/ föreläsning med Riksteatern och om digitala verktyg för språkutveckling med Patricia Diaz.

- Intressant att höra om hur man gör i andra skolor. Och personligen tycker jag det är intressant att höra om digitalisering av klassrummen med Patricia Diaz, säger Bea Hagström, lärare på Bergviksskolan.

När det väl ringer ut efter två intensiva dagar så summeras skolsatsningen av Helena Palm Höijer.

- Superbra. Och våra teachmeets blev över förväntan, jag har gått runt lite här och ser och hör hur kollegorna är stolta och glada ut över att få dela med sig av vad de gör. Vi behöver nog bli lite bättre på att vissa det även övriga delar av året.

Marika Carlsson rev ned skratt och spred tänkvärda ord med sin föreläsning Hur blev det så här?

Senast uppdaterad: 6 november 2019