Det har ringt ut för Östra skolan – nostalgi och framtidstro under sista skoldagen

Nu går Östra skolan i himlen in. Med både vemod och lyckönskningar tog elever, skolledning, nya och gamla lärare farväl av den gröna skolan, som tjänstgjort sedan 1927.

Östra skolans öde har varit bestämt sedan länge. Det första beslutet att avveckla skolan togs redan 2004 och först nu blir det verklighet då nya Stentägtskolan står klar för användning efter jullovet.

Massor av minnen

För att fira av den anrika skolan hade personal som jobbat i skolan genom åren bjudits in för att dela gamla minnen och äta tårta. En som verkligen har en skattkista av minnen att gräva ur är Eivor Hägg, som jobbade på Östra skolan i 43 år, från 1963 till 2006.

- Det är otroligt många minnen. Bilden jag har är av en skola med atmosfär. Det var roligt att jobba här. Både trevliga barn och föräldrar. Jag har bara positiv minnen, därför känns det lite sorgligt att det är slut nu, säger Eivor Hägg.

Tvi kvinnor pratar.

Före detta lärarna Birgitta Löfström och Eivor Hägg kom för att dela minnen och ta farväl av sin gamla arbetsplats. De minns Östra skolan med värme.

Hon bläddrade i gamla fotoalbum tillsammans med Birgitta Löfström, som också anslöt till skolan under 1960-talet. Intill de tidigare lärarna sitter andra gamla kollegor som också minns. Det är många skratt runt bordet och sofforna i lärarrummet.

- Det jag mest minns är det här. Stämningen, som den här nu. Man blev verkligen väl omhändertagen. Mycket trivsamt, säger Birgitta Löfström.

Mats Siggstedt spelade trumpet och rektor Saulius Andrekus tackade för de år som varit i Östra skolan. När vårterminen startar har verksamheten flyttats upp till nya Stentägtskolan.

Planenlig flytt till Stentägten

Ute på gården spelade Mats Siggstedt från Kulturskolan tapto på sin trumpet, något han gjort inför varje skolstart sedan 1993. För även om Östra skolan nu gjort sitt så är det också början på något nytt. Inflytten till Stentägtskolan rullar på enligt planen och alla Östra skolans elever kommer att starta vårterminen i den nya skolan, som står klar förutom att delar av utemiljön kommer att färdigställas efterhand.

Massor av minnen hade hamnat på pränt i en minnesutställning i post it-form.

Senast uppdaterad: 20 december 2019