Positiva toner från taggad trio - balkongkonserter för äldre gick hem: "Fantastisk respons!"

Östen Eriksson, Ulrika Beijer och Per Engman uppträder för Kastanjen, Ljusne, under en av många balkongkonserter som våra äldre medborgare bjöds på i vårvärmen.

Vaccin, vår i luften och visor från förr och nu. Under tre dagar bjöds äldre brukare i hemtjänst och vård- och omsorgsboenden på underhållning från musikelit från Hälsingland.

Östen Eriksson, Ulrika Beijer och Per Engman radar upp sig utanför entrén på Kastanjen, Ljusne. Tre kända hälsingemusiker med gitarrer, mikrofoner och ett starkt sug efter att få bjuda på underhållning. Dörrarna öppnas så att alla som bor i vård- och omsorgsboendet kan se och höra, utanför kommer åskådare från hemtjänsten för att se.

Starkt sug efter musik och möten

Suget är starkt också från den som tittar och lyssnar efter de skatter som trion drar fram ut hatten. Och för att möta både musik och medmänniskor.

- Äntligen får de lite samvaro och musik, många har varit isolerade länge och det är inte roligt. Härligt att det här händer!, säger Anna Qvist Sköld, enhetschef i hemtjänst Kastanjen.

Östen Eriksson gillade responsen och att få uppträda igen.

Balkongkonserterna har förutom Kastanjen också besökt Forsgården, Eklunda, Hedbacka, Åsgården, Enriset och Björkbacka. Åskådarna är alla vaccinerade och det gör det möjligt att hålla konsert undersmittsäkra former.

- Vi är jättetacksamma för samarbetet med Regionen som gjort att vaccinationen gått väldigt smidigt och snabbt. Nu hoppas vi att det snart blir mer sånt här, att de äldre får träffa andra, säger Anna Qvist Sköld.

Kan få fortsättning

Balkongkonserterna sker i ett samarbete mellan Söderhamns kommun och Kultur Gävleborgs verksamhet inom musik och dans. Det är inte osannolikt att det populära konsertformatet får en fortsättning. Det gillas av Östen Eriksson, som njuter av stunden.

- Fantastiskt, vilken otrolig respons! De boende blir glada, liksom personalen och vi, säger han.

En blick inifrån Kastanjen på Ulrika Beijer och Per Engman. Både inne och ute satt åhörarna för att höra välkända visor från förr och nu.

Senast uppdaterad: 22 april 2021