Kulturstipendiet för unga tilldelas Jonas Åhlenius: ”Sjukt hedrande”

Jonas Åhlenius, från Söderhamn och nu boende i Solna.

Kultur- och samhällsservicenämnden har beslutat att tilldela Jonas Åhlenius från Söderhamn 2021 års Kulturstipendium för unga.

Kulturstipendiet för unga 2021 på 30 000 kronor tilldelas Jonas Åhlenius med följande motivering:

”Med ett stort och brett intresse för musik, med driv och tydlig riktning tar han sig fram i en bransch där många konkurrerar om utrymmet. Att han arbetar hårt råder det inga tvivel om och vi tror att denna unga musiker är på god väg att lyckas i sin strävan att försörja sig på sin stora passion – musiken. Därför tilldelas Jonas Åhlenius 2021 års Kulturstipendium för unga på 30 000 kr.”

Jonas Åhlenius kommenterar utmärkelsen från Solna.

- Sjukt hedrande och lite smått chockartat. Det här var jag inte beredd på, säger han.

Studier på Kungliga Musikhögskolan

Jonas påbörjade sin musikaliska utbildning på Staffangymnasiets estetprogram med gitarr som huvudinstrument. Efter gymnasiet fortsatte han sin utbildning på Ågestas Folkhögskola i Stockholm med inriktningen afroamerikansk musik. Det ledde honom vidare till Ingesunds musikhögskola i Värmland och så småningom till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han nu läser till ämneslärare.

Stipendiepengar till skivbolag

Parallellt med studierna har Jonas arbetat för att bredda sitt nätverk i musikbranschen och utvecklat sina kunskaper inom musikproduktion och att skriva egen musik. De 30 000 kronorna kommer väl till pass med tanke på framtidsplanerna.

- Målet är att starta ett skivbolag och fortsätta med min musikproduktion. Både att släppa eget och att jobba med andra artister. Och det är på god väg, jag och en kompis startar nog ett bolag rätt snart, säger Jonas Åhlenius.
Senast uppdaterad: 30 april 2021