Offentliga måltidens dag – finmeny och P4 på Forsgården

Eini Nilsson, undersköterska på Forsgården, serverar kålsoppa till de boende då Söderhamns kommun uppmärksammade Offentliga måltidens dag.

Maten är bra! Det framkom tydligt mellan tuggor och radiointervjuer då Forsgården piffade till Offentliga måltidens dag med extra festlig meny.

Den 21 oktober uppmärksammades Offentliga måltidens dag runt om i hela Sverige. Söderhamns kommun tog greppet att bjuda på en extra fin meny till förskola, skola och vård- och omsorgsboenden.

Som på Forsgården där kökspersonalen lagade kålsoppa med fläskkorv till lunch, följt av hälsinge-ostkaka med saftsås och vispgrädde, innan det vankades kaffe och småkaks-buffé lite senare på dagen.

Kokerskan Helene Schlömer fick berätta för radions P4 om dagen och om kökets uppskattade arbete i stort.

Maten får beröm av de boende, som också prisade den mat som serveras övriga dagar.

- De som bor här uppskattar verkligen något extra i vardagen och just i dag är det ju extra festligt, säger Eini Nilsson, undersköterska på Forsgården.

Innan det är dags att hugga in på kålsoppan, hinner några boende intervjuas av radions P4 som dagen till ära besöker Forsgården. Mikrofonen riktas också mot kokerskan Helene Schlömer, en av många viktiga spelare som bakom kulisserna dagligen arbetar för hög kvalitet i Söderhamns kommuns offentliga kök.

- Vi försöker att alltid sätta lite guldkant här. Ibland får de olika avdelningarna önska vad de helst vill ha på borden, ibland har vi VIP-luncher då de som deltar får känna sig lite extra speciell. Vi försöker också duka fint till helger och högtider, nu är det roligt med en sån en extra dag mitt i veckan, säger Helene Schlömer.

I förskolor och skolor serverades en festligare tacobuffé med närproducerade råvaror.

Kaffe med extra fint kakfat stod på menyn dagen till ära.

Senast uppdaterad: 22 oktober 2021