Arbetsskor till omvårdnadspersonal – mobil utprovning: ”Man märker uppskattningen”

Johan Bång från leverantören Indy Rental visar några av de 15 skomodeller som blir ett obligatoriskt inslag i arbetsklädseln.

Inomhusjobb eller ute. Enkelt eller avancerat. Femton olika skomodeller står på hyllorna och väntar på att Söderhamns kommuns omvårdnadspersonal ska komma och prova ut vad som passar just deras fötter och verksamhet.

Det rullar på med utprovningen av arbetsskor inom omvårdnadsförvaltningen. Första utprovningsplatsen för den mobila skobutiken har varit Hällåsen, därefter väntar nästa anhalt som är Forsgården, Norrala.

- Här är det full fart. Det är kul när man märker uppskattningen från de personer som kommer, känslan är att nu få vi något riktigt för den här yrkeskategorin, säger Johan Bång från leverantören Inby Rental.

Stort utbud av skor

På hyllorna finns 15 skomodeller – åtta för inomhusarbete och sju för utomhusjobb - utvalda med hjälp av ergonom och referensgrupper där alla enheter inom omvårdnadsförvaltningen är representerade. Arbetsskorna blir en obligatorisk del i arbetsdräkten, en skyddsfaktor för att förebygga arbetsskador.

- Det är ett riktigt stort utbud med tanke på att det är rätt stor bredd på yrkesroller inom den förvaltningen. Jag tycker att det är fantastiskt att kommunen nu gjort det här möjligt, säger Johan Bång.

Första stoppet på utprovningsturnén var Hällåsen, därefter flyttar den mobila skobutiken till Forsgården, Norrala.

Den här dagen har runt 30 personer testat skor, som mest har 63 par fötter provat ut skor i den mobila baracken.

- Det fungerar väldigt smidigt med den här mobila lösningen så personalen får prova på olika platser, säger Johan Bång.

Utprovningen, som sker på fyra adresser i kommunen enligt schema, kommer att pågå under fem veckor. Varje enhet planerar hur de egna utprovningen ska göras.

Senast uppdaterad: 18 november 2021