Välbesökt invigning av förskolan Broberg: ”Härligt att den är klar”

Bild

Annelie Dahlberg, rektor för nya förskolan Broberg, tillsammans med Jan-Eric Berger (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Tårta, glass, sång och tal. Rejält med folk och inte minst en spritt ny, modern förskola. Inget saknades när nybyggda förskolan Broberg hade officiell invigning under midsommarveckan.

Flera år har gått från idé, genom planering och byggnation, fram till inflytt. Nu står den där, förskolan Broberg, i gång sedan mars men officiellt invigd 22 juni.

- Det här är något att visa upp. Framtidens förskola, nog den finaste i Hälsingland, säger Jan-Eric Berger (C), ordförande i Söderhamns kommuns barn- och utbildningsnämnd.

Han är en av många på plats när förskolan invigs med att ett blågult band knyts runt ett av träden på den fina gården.

- Vi knyter istället för att klippa, det får symbolisera att projektet är klart, säger Jan-Eric Berger.

Ballonger och såpbubblor - många av de 73 barn som sommaren 2022 är inskrivna i förskolan Broberg gillade invigningen

Personal med i planeringen

Sommaren 2022 finns 73 barn i förskolan, som på sikt har plats för hundra. Personalen har varit med sedan starten för att utforma verksamheten som vilar på fyra ben. Den ska vara tillgänglig, tilltalande, välkomnande och utforskande, berättar rektorn Annelie Dahlberg.

- Vi har jobbat mycket med värdegrund och likvärdighet. Nu finns alla möjligheter här med det vi fått till för både barn och personal. Jag vill passa på att tacka personalen som varit med och planerat, de är värda en applåd, säger Annelie Dahlberg.

Kreativ miljö

Hon visar insidan av den moderna byggnaden, där alla barngrupper har sin egen hemvist, med tillhörande samlingstrappa och reflektionsvägg. Där finns rikligt med utrymme för samling där dagen gås igenom, sedan brukar barnen fortsätta med sina projekt på temat hållbar framtid. Varje hemvist har en tillhörande ateljé.

- Det här är ju barnens utbildning och det syns i förskolans miljö, säger Annelie Dahlberg, som just nu har 16 personer i förskolans personalstyrka.

Alla är på plats intill föräldrar, politiker, tjänstepersoner och medier när det vankas tal och sång. Barnen är mest på jakt efter bubblorna som surrar runt såpbubblesmaskinen, i väntan på tårta och glass. Förskolechefen Agneta Olofsson ställer sig i bubbelregnet och konstaterar att förskolan är efterlängtad - en lillasyster till Söderhamns äldsta förskola (Lillberget) som fyller 50 år.

- Härligt att den är klar, som vi väntat så länge på, säger Agneta Olofsson.

Rektor Annelie Dahlberg kan nu erbjuda en fin miljö för barnens utbildning. Förskolan Broberg ska känns tillgänglig, tilltalande välkomnande och utforskande.

Senast uppdaterad: 22 juni 2022