Soffmys vid Söderhamnsån - tre nya ankarsoffor i inre hamnen

En av de tre nya ankarsoffor som kommer att ge fina sittplatser i inre hamnen, Söderhamn.

De två populära ankarsofforna som stått intill Södra hamngatan sedan 2014 har nu fått syskon, i form av nya ankarsoffor placerade i inre hamnen.

Precis som med de två första ankarsofforna har de nya kommit till i ett nära samarbete mellan Söderhamns kommun och Staffangymnasiets byggprogram (träarbeten) och Staffangymnasiets och Torsbergsgymnasiets industriprogram och vux-utbildning (metalldelar), samt näringslivet.

- Det är en jättebra idé att eleverna får göra något beständigt, det ger en helt annan geist hos dem. Eleverna växer med uppgiften och med tanken att de kanske kan åka förbi om 20 år och se sitt arbete stå kvar, säger Örjan Persson, lärare på industriprogrammet.

Henrik Olsson, biträdande chef i Söderhamns kommuns Sektor samhällsservice, hoppas att de nya sofforna ska bli lika välanvända som de tidigare.

Stärker skärgårdskänslan

Söderhamns kommuns landskapsarkitekt Anders Bloom står för designen av sofforna, som ytterligare bidrar till att länka samman staden med kusten. Helt i linje med Översiktsplanens delstrategi som säger att Söderhamn ska utvecklas som skärgårdsnära småstad med en levande stadskärna.

Båda sidor av ån

Två av sofforna installerades i mitten av juni vid södra kajen i inre hamnen (öster om Hamnbron i Söderhamn) och en tredje soffa kommer plats vid turbåten M/S Moas kajplats lite längre fram.

- Det ser trevligt ut och passar bra i den miljön. De första sofforna som gjordes togs emot bra och används verkligen, det blir säkert likadant med de nya, säger Henrik Olsson, biträdande chef i Söderhamns kommuns Sektor samhällsservice.

Senast uppdaterad: 6 juli 2022