Algblomning med giftiga cyanobakterier vid Branthäll

Strand med vatten grumligt av giftalger

Undvik kontakt med grumligt brunt, gulbrunt eller grönaktigt vattnet.

Algblomning har konstaterats vid Branthäll. Prov som analyserats vid Umeå marina forskningscentrum visar på cyanobakterier. Informationscentralen för Bottniska viken råder allmänheten att undvika kontakt med grumligt brunt, gulbrunt eller grönaktigt vattnet.

Algblomning har konstaterats vid Branthäll, utanför Sandarne i Söderhamns kommun. Var också observant om du befinner dig vid vattnet i områden i närheten. Vattnet är grumligt i en brun, gulbrun eller grönaktig nyans.

Allmänheten bör undvika kontakt med vattnet. Undvik bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) Länk till annan webbplats. har förra veckan informerat om att det rapporterats en misstänkt algblomning vid Branthäll. Umeå marina forskningscentrum (UMF) har nu kunnat analysera ett vattenprov därifrån, som visat sig innehålla både cyanobakterier (”blågröna alger”) som kan producera gift och kiselalger. Om du ser en misstänkt algblomning, rapportera in den via ICBV´s webbplats Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad: 7 september 2023