Söderhamn Nära stöttar i krigets Ukraina - skänker elverk till sjukhus i Lviv

Tomas Zetterström, chef för elnät på Söderhamn Nära, såg att branschorganisationen efterlyste reservaggregat till Ukraina. Nu är verket på bilden färdigt att köras ned för att stötta sjukhuset i Lviv i västra delen av det krigshärjade landet.

När branschorganisationen efterlyser hjälp med strömförsörjning till krigets Ukraina räcker Söderhamn Nära ut en hand med ett mobilt elverk. Det hämtas i veckan för att stötta sjukhuset i Lviv med strömförsörjning.

Branschorganisationen Energiforsk sped ordet när Stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborg vill stötta Ukraina med materiel och förnödenheter i den utsatta situationen. Söderhamn Nära såg efterlysningen på reservkraft och nu är ett mobilt elverk med stor kapacitet på gång att fraktas i väg. Målet: sjukhuset i Lviv i västra Ukraina som behöver hjälp.

- Det är ett stort aggregat som nog kan driva hela sjukhuset. Fullt fungerande och vi gör det klart med lite service innan det hämtas. Det vore kul om det verkligen får göra nytta där nere, säger Tomas Zetterström, chef för elnät i Söderhamn Nära.

Självklart att hjälpa till

Han var den som snappade upp efterlysningen och skickade frågan vidare till Pelle Uddén, VD för Söderhamn Nära. Tummen åkte snabbt upp, när chansen att hjälpa kom.

- Oerhört positivt att kunna hjälpa till i en situation som den här. Det här är utrustning som bara står hos oss och saknar värde för någon i branschen här. Klart att det ska göra nytta där det behövs, säger Pelle Uddén.

Planen är att elverket hämtas i Söderhamns på torsdag för vidare färd ned till Ukraina. Sjömanskyrkan i Göteborg står för logistiken.

Senast uppdaterad: 1 mars 2022