Dialog om Norra staden - fantasifulla förslag om skogen när barnen får bestämma
Flera fina och fantasifulla förslag kommer från barnen i Lillbergets förskola när Söderhamns kommun fortsätter dialogarbetet för ett planprogram för Norra staden.
Planen är att utveckla Kilsmyraskogen, skogsområdet bakom Lillbergets förskola, till ett grönområde med fokus på tillgänglighet, rekreation, friluftsliv och biologisk mångfald. De åtgärder som Söderhamns kommun redan fått till i området har gett resultat. Snåren har blivit skog med stigar – en plats där människor vill vara. Det märks dels i att fler medborgare än tidigare nu rör sig i det betydligt mer gästvänliga området.
- Det har blivit jättebra och ännu bättre kommer det att bli. Vi ser folk som promenerar, löpare, rullstolar - mer rörelse helt enkelt, säger barnskötaren Anette Engström.
Dels märks det i att förskolebarn från Lillbergets förskola nu nyttjar skogen till allt vad den kan erbjuda.
- Det är bra att leka med kompisar där. Och att hitta myror och sniglar. Det finns en massa myror, säger Juliya Antonya, som går i förskolan.
Förslag från barnens horisont
Som en del i dialogen under utvecklingen av ett planprogram för Norra staden har de äldsta förskolebarnen på Lillebergets förkola kommit med förslag om hur skogen kan utvecklas ytterligare. Tanken är att barnperspektivet ska råda under utformningen av området.
- De yngsta kommer ju inte till andra samråd så dem söker vi upp. Barn vet ju bäst vad barn tycker är roligt, säger Ludvig Königsson, samhällsplanerare i Söderhamns kommun, som var den som fick äran att samla in förslagen från förskolebarnen.
Ansökan skickad till Boverket
Fantasin har flödat fritt under arbetet, berättar förskolepersonalen. Någon ville ha ett slott, någon annan dillsås. Men efter några besök ute i skogen växte några mer realistiska idéer fram, som linbana, humlebon, rutschkana, vindskydd och pulkabacke. Allt sattes på pränt och lämnades över till Söderhamns kommun.
Vad som blir verklighet återstår att se. Finansiering kommer från Boverket och ansökan behandlas först i höst.
- Vi får hoppas och se vad det blir. Det är bra att förskolan har engagerat sig, det är ett viktigt bidrag och en del av alla synpunkter från medborgarna i det planprogram som tas fram, säger Ludvig Königsson.