Dubbla invigningar av etapp 1 - tack alla som bidragit i centrumutvecklingen

Tomte-invigning strykjärnsparken

Hundratals barn blev de första att strosa runt i det område som rustats upp i centrumutvecklingens etapp 1. De fick både tomte-disco, godis, korv och tal.

Nu är det klippt - de senaste dagarna har banden fallit och det är fritt att använda nyrustade Strykjärnsparken med omnejd. Välkommen till en mer modern del av centrum!

Först Strykjärnsparken med nya torgytan på skyltsöndagen, sedan Norra hamngatan och stråket ned mot ån 1 december. Nu är hela etapp 1 i centrumutvecklingen helt invigd och fritt att använda – välkomna dit!

Under en väldigt välbesökt skyltsöndag bjöd Söderhamns kommun i samverkan med Handel Söderhamn på bland annat och snittar och bubbel, invigningstal och underhållning. Välbesökt var också invigningen av nylagda Norra hamngatan, stråken utmed ån och nya konstverket i Strykjärnsparken tre dagar senare. Här var fokus på barnen i form av inbjudna skolklasser som bjöds på tomtedisco, godis, korv och en första titt på nya konstverket.

Marjo Myllykoski, invigning av Strykjärnsparken

Marjo Myllykoski (M), ordförande nämnden för kultur- och samhällsservice drog skynket över det nya uppvärmda konstverket i Strykjärnsparken.

Massor av glada miner trängde undan det sura vintervädret och kommunpolitiker och -medarbetare gjorde sitt för att bidra.

- Här hoppas vi man ska kunna trivas, vara trygg och träffas, säger kommunstyrelsens ordförande John-Erik Jansson (C), i ett kort invigningstal.

Marjo Myllykoski (M), ordförande i nämnden för kultur- och samhällsservice, höll också ett kort tal (liksom under skyltsöndagen) med en förhoppning om att de 300 framtida söderhamnarna framför scenen ska uppskatta det som nu gjorts och som kommer att göras i staden.

- Ni som är här är viktiga. De här ytorna kommer ni att växa upp på, säger Marjo Myllykoski.

Sedan barnen återgått till skolan öppnades så den väg som varit avstängd under byggtiden – Norra hamngatan med bågsatt småsten, ett gångfartområde där trafiken sker på fotgängares villkor.

Invigning av Strykjärnsparken

Söderhamns framtid i form av skoleleven Ester klippte bandet för den nyrustade Norra hamngatan, nu ett gångfartområde där trafiken sker på fotgängares villkor.

Dags för nästa etapp

Stort tack till alla som bidragit till att ro projektet med etapp 1 i land. Och alla som hållit ut, inte minst våra lokala handlare.

Nu rullar nästa etapp igång i upprustningen av Söderhamns centrum. Det väntar en del stök och buller även under den byggtiden – men räkna med att det också blir ett lyft.

Läs mer: Informationsträff om centrumutveckling 8 december

Läs mer: Centrumutveckling i Söderhamn

Göran Hånell, invigning av Strykjärnsparken

Göran Hånell, kulturkonsulent i Söderhamns kommun, var populär när han bjöd runt på en korg full med kolor.

Senast uppdaterad: 13 december 2023