Trio vägleder unga till bra val i privatekonomi – ett led i att minska skuldsättningen

Tre personer som vägleder ungdomar i privatekonomi.

Sara Åhnstrand, Sparbankstiftelsen Söderhamn, Tony Johansson, konsumentvägledare i Söderhamns kommun och Josefine Lausen, skuldrådgivare i Söderhamns kommun vägleder ungdomar i det viktiga området privatekonomi.

Det kan vara svårt att ta sig upp för den som trillat ned i skuldfällan och statistik visar att Söderhamn har hög skuldsättning. Söderhamns kommun tillsammans med Sparbankstiftelsen Söderhamn fortsätter därför med sina informationsträffar om privatekonomi med klasser från Staffangymnasiet.

Söderhamns kommun tillsammans med Sparbankstiftelsen Söderhamn fortsätter att sätta fokus på privatekonomi för ungdomar. Under två läsår har elever på Staffangymnaiset fått information om hur de ska navigera med sin privatekonomi för att inte ta för stora ekonomiska risker och undvika skuldfällor med snabblån och avbetalningar.

Statistik för 2022 visar att information det behövs.

För unga vuxna (18-25 år) ökar skuldbeloppen. Dessutom sticker Söderhamn ut med hög skuldsättning jämfört med andra hälsingekommuner då 5,6% av invånarna har ärenden hos Kronofogden.

- Vi vill förebygga så att de unga som ska ut i livet klarar av att göra bra val runt sin vardagsekonomi. Och att de lär sig ta ansvar för de val och prioriteringar man gör och de pengar man har, säger Tony Johansson, konsumentvägledare i Söderhamns kommun.

Viktiga beslut väntar unga vuxna

Tillsammans med kommunkollegan och skuldrådgivaren Josefine Lausen och Sara Åhnstrand från Sparbankstiftelsen Söderhamn, ställs siktet in mot fortsatta föreläsningar under kommande läsår med samma upplägg, där privatekonomi belyses runt bland annat:

  • Konsumenträtt
  • Förköpsråd
  • Sparande
  • Lån
  • Bedrägerier
  • Flytta hemifrån

För elever i avgångsklasserna är det särskilt viktigt att få koll på läget runt sin privatekonomi.

- Då blir många 18 och då är det viktigt att veta hur man ska tänka runt avtal där man inte längre har mamma och pappa utan själv har ansvar, säger Sara Åhnstrand.

Vinster på flera plan

Att undvika privatekonomiska problem och skuldfällor är förstås en vinst för varje individ. Men också samhällsekonomiskt innebär det besparingar på miljarder, berättar trion som turnerar runt hos gymnasieeleverna.

- Det hänger ihop. Att hamna i ekonomisk knipa är ju också förknippat med dåligt mående. Vi hoppas kunna göra unga vuxna medvetna så de kan göra bra val, säger Josefine Lausen.

Hjälp, stöd och tips - kontakta oss

Den som har frågor eller önskar råd om konsumenträtt, privatekonomi eller skuldrådgivning, kontakta:

Josefine Lausen
Skuldrådgivare
Telefon: 752 61
E-post: josefine.lausen@soderhamn.se

Tony Johansson
Konsumentvägledare
Telefon: 753 40
E-post: tony.johansson@soderhamn.se

Läs mer: Konsumentvägledning - Söderhamns kommun

Senast uppdaterad: 18 april 2023