Offentliga måltidens dag firades med finmeny

Christina Woxlin i köket framför kylskåpet med en form i händerna.

Christina Woxlin trivs med det viktiga arbetet som kock i Stentägtskolans produktionskök. Här fyller hon på till några av alla de måltider som uppmärksammades med Offentliga måltidens dag 19 oktober.

Vi har fantastiska offentliga måltider i Söderhamn! Det firades med extra fina menyer inom förskola, skola och äldreomsorgen 19 oktober.

I Sverige tillagas och serveras varje dag tre miljoner måltider varje dag – smaka på det! Det är värt att fira, och det görs också årligen sedan fyra år på Offentliga måltidens dag tredje torsdagen i oktober.

I Söderhamns kommun hängde förstås på 19 oktober för att uppmärksamma alla kockar inom kommunens kostavdelning, som gör ett viktigt jobb för kommunens invånare.

Bra mat på menyn

Som på Stentägtskolan, där det dagen till ära dukats upp en finmeny bestående av potatisgratäng, kycklingfilé och hemlagad bearnaisesås.

- Maten är bra. Den här maten som är nu är bäst, säger en tjej i förskoleåldern, som ger sig tid att äta innan hon tillsammans med en kompis ska ut och göra säsongens första snöänglar.

Kock ser in i kameran.

Christina Woxlin är en av fyra kockar som lagar alla mat som serveras på Stentägtskolan i skolans produktionskök.

Kanske inte så konstigt att maten är populär, det som serveras på Offentliga måltidens dag är något som är önskat av eleverna sedan tidigare. Det brukar vara tummen upp även övriga dagar, säger Christina Woxlin, som är en av fyra kockar som arbetar i Stentägtskolans kök.

- Den har börjat bra den här dagen. Men jag tycker att eleverna alltid är hungriga och tycker om det vi serverar, säger hon.

Kocken har en viktig roll

Med 25 år yrket har hon sett elever och maträtter komma och gå och sin egen roll förändras. Titeln mattant är pensionerat och kollegorna i Stentägtskolans produktionskök är alla kockar som lagar alla mat på plats och hanterar många fler ingredienser i yrket. Som att minska matsvinn och involvera eleverna i matråd.

- Det är brett och många delar att jobba med. Man känner sig viktig för det är en viktig roll man har om barnen ska orka med att lära sig saker. Det hör ju ihop, mat och lärande, säger Christina Woxlin.

Tallrik med mat. 

Kyckling, potatisgratäng och hemlagad bearnaisessås - mums, tycker barnen!

Offentliga måltidens dag firades också inom äldreomsorgen, där det serverades närproducerade isterband, stuvad potatis, rödbetor och grönsaker. Till dessert: hälsingeostkaka och saftsås.

Offentliga måltidens dag kooordineras av MATtanken, en projektfinansierad verksamhet som arbetar för utveckling kring frågor där de offentliga måltiderna har en viktig roll att fylla.

Läs mer: Ekologisk och lokalproducerat i Söderhamns kommun

Senast uppdaterad: 20 oktober 2023