Offentliga måltidens dag firades med finmeny
Vi har fantastiska offentliga måltider i Söderhamn! Det firades med extra fina menyer inom förskola, skola och äldreomsorgen 19 oktober.
I Sverige tillagas och serveras varje dag tre miljoner måltider varje dag – smaka på det! Det är värt att fira, och det görs också årligen sedan fyra år på Offentliga måltidens dag tredje torsdagen i oktober.
I Söderhamns kommun hängde förstås på 19 oktober för att uppmärksamma alla kockar inom kommunens kostavdelning, som gör ett viktigt jobb för kommunens invånare.
Bra mat på menyn
Som på Stentägtskolan, där det dagen till ära dukats upp en finmeny bestående av potatisgratäng, kycklingfilé och hemlagad bearnaisesås.
- Maten är bra. Den här maten som är nu är bäst, säger en tjej i förskoleåldern, som ger sig tid att äta innan hon tillsammans med en kompis ska ut och göra säsongens första snöänglar.
Kanske inte så konstigt att maten är populär, det som serveras på Offentliga måltidens dag är något som är önskat av eleverna sedan tidigare. Det brukar vara tummen upp även övriga dagar, säger Christina Woxlin, som är en av fyra kockar som arbetar i Stentägtskolans kök.
- Den har börjat bra den här dagen. Men jag tycker att eleverna alltid är hungriga och tycker om det vi serverar, säger hon.
Kocken har en viktig roll
Med 25 år yrket har hon sett elever och maträtter komma och gå och sin egen roll förändras. Titeln mattant är pensionerat och kollegorna i Stentägtskolans produktionskök är alla kockar som lagar alla mat på plats och hanterar många fler ingredienser i yrket. Som att minska matsvinn och involvera eleverna i matråd.
- Det är brett och många delar att jobba med. Man känner sig viktig för det är en viktig roll man har om barnen ska orka med att lära sig saker. Det hör ju ihop, mat och lärande, säger Christina Woxlin.
Offentliga måltidens dag firades också inom äldreomsorgen, där det serverades närproducerade isterband, stuvad potatis, rödbetor och grönsaker. Till dessert: hälsingeostkaka och saftsås.
Offentliga måltidens dag kooordineras av MATtanken, en projektfinansierad verksamhet som arbetar för utveckling kring frågor där de offentliga måltiderna har en viktig roll att fylla.