Välbesökt och viktigt under temadag om psykisk hälsa

Man föreläser inför publik.

Sasha Abdelnabi var en av förläsarna under temadagen om psykisk hälsa. Han arbetar med eget företag och på uppdrag av socialtjänsten.

Andra upplagan av temadag om psykisk hälsa på CFL lockade stor publik med ett brett program för både diskussioner och konkreta idéer.

För andra året var Söderhamns kommun en del i en temadag på ämnet psykisk hälsa, den här gången i ett givande samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Platsen, precis som ifjol, var hörsalen på CFL som var i stort sett fullsatt från första programpunkt till sista.

En av åhörarna var Andreas Onelius från Svenska kyrkan.

- Glädjande att så många är här. Det här är ju ett ämne som vi måste hålla levande. Det pratas mycket om det i samhällsdebatten och här känns det fint med fokus på psykisk hälsa, vad vi faktiskt kan göra för att vända trenden och göra saker bättre, säger Andreas Onelius, efter förmiddagspasset.

Man ler. 

Andreas Onelius, Svenska kyrkan, tycker att temadagen var bra och viktig.

Vi kan bidra

Där fanns bland annat föreläsningar av Therese Hult och Jennie Larsson från Vågbroskolan om hälsa och vägledning, Johanna från Riksorganisationen för spelberoende och Söderhamns kommuns Linn Sundlöf om stress och återhämtning.

Andreas Onelius såg också fram emot eftermiddagens pass med Sasha Abdelnabi, som arbetar i ett eget företag som tar uppdrag från socialtjänsten. Han pratade om ungdomar i riskzon och föräldrar i kris. Och hur vi alla – grannar, skola, socialtjänst - bidrar till att väva ett skyddsnät av solidaritet med någon som riskerar att fara illa.

- Man måste komma ihåg att det är en lottsedel var man hamnar. Alla har inte samma tur, säger Sasha Abdelnabi.

Bra upplsutning

Eftermiddagen såg också föreläsningar på teman som Dans för hälsa, Bakom kulissen på psykisk ohälsa och Vägen tillbaka från missbruk. Samt fika och mingel bland utställare med angelägna budskap i dagens tema.

- Jättetrevligt att få till den här dagen. Vi har ju en handlingsplan inom kommunen för att förebygga suicid men sånt spelar ingen roll om vi inte också har såna här tillfällen där vi får praktiska tips och konkreta idéer. Jättekul att fylla hörsalen, säger Anders Ramstrand, ordförande i Välfärdsnämnden.

Läs mer: Söderhamns kommun stärker arbetet med att förebygga självmord

Läs mer: Söderhamns kommun klättrar i barometer för suicidarbete – förbättringar pågår

Föreläsning inför publik.

Hörsalen var fullsatt under hela dagen, som när Linn Sundlöf, Söderhamns kommun, pratade om stress och återhämtning.

Senast uppdaterad: 13 september 2023