Efter 25 år trivs Pia fint på Enrisets vård- och omsorgsboende: "Vi är ett jättebra gäng"

Bild

Bildtext (Ändras i inställningar och glöm inte alt-text)

Samma arbetsplats – men i många olika roller. Pia Hammarlund är en av medarbetarna som uppmärksammats efter 25 år i kommunens tjänst.

Samma arbetsplats – men i många olika roller. Pia Hammarlund är en av medarbetarna som uppmärksammades i slutet av 2018, efter 25 år i kommunens tjänst.

- Jag har nog provat på allt här, säger hon.

För 25 år sedan, 1993, vinner Arvingarna melodifestivalen med ”Eloise”, Marc Girardelli tar hem världscupen i utförsåkning och Björn Skifs briljerar i filmen Drömkåken. Det är också året då Pia Hammarlund kliver in på Enrisets vård- och omsorgsboende. En arbetsplats hon fortfarande arbetar på.

- Det känns jätteroligt. Jag förstår inte vart året tagit vägen. Det har gått jättefort, säger hon med anledning av den hyllning som arbetsgivaren Söderhamns kommun årligen håller i för sina 25-årsjubilarer i det pampiga Rådhuset.

Olika roller - aldrig enformigt

Hösten 2018 hittas Pia Hammarlund inne i sitt kontor i det inre av vård- och omsorgsboendet, där hon samordnar personal och ser till att rätt personer är på rätt plats. Men den som tittat in på Enriset genom åren kanske har sett henne i korridoren eller inne hos någon åldring. Hon har testat det mesta, kanske en anledning till att det blivit så många år på samma arbetsplats.

- Jag har haft variation och inget sug efter något annat eftersom jag provat lite annat här på Enriset, säger Pia Hammarlund.

Vänner för livet

En av de roligaste rollerna har de senaste årens integrationsprojekt erbjudit. Där har kommunen sträckt ut en hand och fått massor i retur, även på personliga plan, säger Pia Hammarlund.

- Jättekul och det ger fantastiskt mycket. Många människor har fått fast anställning i Söderhamns kommun. Vi har fiskat upp många, många guldkorn och jag har fått vänner för livet. Ett par som jag blivit vän med väntar barn som kommer april, jag hoppas det blir på min födelsedag, säger Pia Hammarlund.

Pia Hammarlund gillar sitt jobb på Enriset där hon är ett välbekant ansikte efter alla år. Ett tryggt jobb i ett tryggt boende, säger hon.

Även med de äldre brukarna finns förstås starka band. Också en orsak till att trivas i jobbet och på Enriset.

- Jag gillar närkontakten man får med de äldre, de har så mycket berätta. Tar man sig tid, som man oftast får leta efter, och sätter sig ner och lyssnar får man så mycket tillbaka. De är så tacksamma för det lilla man ger.

Mycket har blivit bättre

Vad är då den största skillnaden mellan att jobba nu och när den kommunala karriären startade för drygt 25 år sedan. Pia funderar.

- Det känns som att vi var otroligt mycket mer personal då. Å andra sidan har vi bättre verktyg nu som underlättar arbetet och bättre och mer kontinuerlig utbildning. Så visst har det varit förändring, men också till det bättre.

Det blir kanske inte ytterligare 25 år i samma hus, men efter att det nuvarande vikariatet går ut så öppnar sig dörren säkert till något nytt på Enriset – som det alltid gjort för Pia Hammarlund.

- Jag trivs, det är ett jättebra gäng. En trygg arbetsplats och ett tryggt boende, säger 25-årsjubilaren.

Relaterade länkar

Senast uppdaterad: 28 januari 2019