Erik Mossnelid är på en smått galen resa med sitt Renskalla EMR AB, som levererar kvalitetsprodukter av trä till världsberömda restauranger och hotell.

Former för finsmakare - Erik designar för Michelinrestauranger

Börja i uppifrån och ner. Jobba med de bästa. Det var idén som Erik Mossnelid hade från början. Nu suktar världens finaste restauranger efter hans produkter av trä från hälsingeskogen.

Det är svårt att säga att han inte lyckats. Fem år från det att idén blev verkstad räknar han in ett femtiotal Michelinstjärnor i sin krets av kunder. Där finns Restaurang Frantzén, först i Sverige med tre Michelinstjärnor, Operakällaren plus ett gäng internationella finkrogar bland annat i Paris, London och Hong Kong.

- Från början visste jag att jag inte ville skapa någon dussinprodukt. I stället var tanken att jobba med de bästa och även kolla utrikes, det ger exklusivitet som attraherar även svenska kunder, säger Erik Mossnelid.

Medarbetarna Mahmoud Alnabhan och Muyhedin Kamel är liksom den egna familjen ovärderliga för företagets framgångar, säger grundaren Erik Mossnelid.

Nu hör kunderna av sig själva. Som samtalet häromdagen om att presentera bröd med hjälp av Renskallaprodukter – från Beverly Hills hotel. Ett av världens mest kända hotell och i toppen om något.

- Det är någonting i mig som triggas då, jag har min jargong, det är ju mycket jag och personlig kontakt också. Öppna kort och lojalitet, det uppskattas, säger Erik Mossnelid.

Tar in skogen i köket

Hans slogan i början var ”ta in skogen i köket” och det gäller fortfarande. Mestadels lokal skog dessutom. Träet värmebehandlas för att tåla den tuffa köks- och restaurangmiljön.

Omkring femtio Michelinstjärnor finns i kundkretsen som vill ha produkter av värmebehandlat trä från hälsingeskogen.

Från början gjorde Erik Mossnelid allt själv, från design till produkt, men nu har företaget tagit ett steg till. I verkstaden hemma i Renskalla ska idéerna fortsatt födas och formas, medan produkterna ska tillverkas i den nya verkstadslokalen på Löt i Vågbro.

Min vilda fantasi och det här hantverket är väldigt bra ihop

Medarbetarna Mahmoud Alnabhan och Muyhedin Kamel, båda från Syrien, jobbar för fullt strax intill i den ljusa, fina verkstaden.

- De är övergrymma, utan dem hade det inte gått så här bra. Min vilda fantasi och det här hantverket är väldigt bra ihop. Att vi fick tillgång till den här verkstaden frigör tid för mig att vara ute och träffa folk. Nu kommer vi att kunna producera på annat sätt, ha fler ordrar i gång, säger Erik Mossnelid.

Tre män i skickarverkstad.

Söderhamn är en alldeles utmärkt kommun för företagande, säger Erik Mossnelid. Inte minst tillgången till lokaler, som här på Löt i Vågbro där Renskalla ska vrida upp produktionen.

Han vill har också haft annan hjälp längs vägen, bland annat den som kommunens närlingslivsenhet Faxepark bidragit med, som nyföretagarutbildning och företagskuvös.

- Det var bra, jag som kreatör hade ingen erfarenhet och med den hjälpen skapades bra grundförutsättningar och det tog skruv.

Från idé till enkel skiss, så startas maskinerna och sedan serveras världens läckraste mat på produkter från Renskalla.

Det finns väldigt mycket kompetens i Söderhamn

I Söderhamns kommun finns fina förutsättningar för företagande, säger grundaren av Renskalla EMR AB. Som tillgången till lokaler, liksom närheten till Stockholm och Arlanda.

- Det är också värt att nämna att det är ett vänligt klimat oss företagare emellan. Mentaliteten är att det löser sig, det är alltid någon som känner någon. Det finns väldigt mycket kompetens i Söderhamn, en väldig udd på mycket. Det kanske är lite blygsamt ibland.

Med nya verkstaden i Vågbro ska Renskalla kunna ha fler ordrar igång. Erik Mossnelid ser fram emot fler kundmöten, fler ideéer, fler affärer.

Senast uppdaterad: 11 december 2019