Träningen på topp i pingisgymnasiet: ”Bäst i Sverige”

Ung man spelar pingis.

Jonatan McDonald har inte ångrat att han flyttade upp från Stockholm till Söderhamn och pingisgymnasiet. Han går nu tredje året på Naturvetenskapsprogrammet och satsar samtidigt stenhårt på sin sport.

Bra stämning, fina förutsättningar och kanonbra träning. Pingisgymnasiet i Söderhamn fortsätter att få pingistalanger att utvecklas. En del tar steget mot toppen, en del tar också steget och blir Söderhamnsbor.

Det är dagligen full fart i Söderhamns UIF:s träningshall. Ett 20-tal bord är permanent uppställda och tillsammans med lokalerna runt omkring, som erbjuder fina övernattningsmöjligheter, bildar det en bra bas för den fina träning som Söderhamn kan erbjuda pingisspelare.

Lägermöjligheter och långväga gäster

Bredden på spelare som varje dag fyller hallen är en annan. Övernattningsmöjligheterna gör att utländska spelare också söker sig träningshallen och kryddar mixen lite extra.

- Vill man träna så finns det alltid chans att göra det. Hallen finns här, det finns tränare. I princip skulle man kunna köra fjorton pass i veckan, säger Jonatan McDonald, 18 år.

Thomas von Scheele, världsmästare i dubbel 1991, är en av tränarna i pingisgymnasiet.

Han går tredje året i Naturvetenskapligaprogrammet och är en del av pingisgymnasiet som nu är inne på sitt 25:e år. Från början var tanken att fiska upp talanger främst från Norrland, men med ryktet om bra träning har upptagningsområdet vuxit. Tidigare junior-SM-mästaren och junior-EM-deltagaren Jonatan McDonald är ett exempel. Han flyttade upp från Stockholm för att ta nya steg i utvecklingen.

- Jag trivs bra här, både med pingisen och i skolan. Det här är bäst i Sverige om man vill bli bra i min sport, det är både bra bredd och bra träningar. Många spelare håller hög kvalité, säger Jonatan McDonald.

Dagligen är det full fart i Söderhamns UIF:s pingishall där ett 20-tal bort är permanent uppställda.

Bra träningar kräver ambitiösa spelare, men också bra tränare. Där kan Söderhamn också leverera på topp. Nuvarande förbundskaptenen Peter ”Blomman” Blomquist hittas ofta i hallen när förbundsjobbet inte kallar, regelbundet på plats är tränarna Tobias Bergman och Thomas von Scheele (världsmästaren i dubbel 1991).

- De senaste åren märker vi att toppar från en del årskullar har sökt sig hit, det är fantastiskt kul. En stor fördel är hallen, den ger möjlighet för den som vill träna mycket. Och så bredden, här tränar alla från Jon Persson till nybörjaren, säger Thomas von Scheele.

Tränaren Tobias Bergman i samtal med förre elitseriespelaren Fredrik Lundquist. Pingishallen i Söderhamn drar till sig många delar av pingisfamiljen, från bredd till topp.

Senast uppdaterad: 11 december 2019