Veronica vände hem till natur och närhet

Veronica Franzke flyttade tillbaka till Söderhamn med sin sambo efter några år i storstad. Båda trivs nu fint med närheten till jobb och naturen.

Efter flytt hem till Söderhamn och jobb i Stugsunds skola känner F-3-läraren Veronica Franzke att hon hittat rätt. Närheten till naturen en av anledningarna.

Från storstad och andra möjligheter i undervisningen, till en mindre ort med massor av möjligheter att bedriva undervisning utomhus och i naturen. Det är en av anledningarna till att Veronica Franzke trivs fint efter att ha återvänt till Söderhamn efter ett första lärarår i Stockholm.

- I jobbet var det jag saknade där nere skolgården och utomhusundervisning. Även privat är jag en skogsmänniska, säger 25-åringen från Bergvik.

Det är superhärligt med litenheten

Sedan augusti är hon lärare i årskurs 1 på Stugsunds skola. Där trivs hon bra i blandningen av väldigt erfarna pedagoger och mer färska. Och med allt som utanför skolväggarna skapar trivsel – närheten till stan och kulturutbud, strövområden runt omkring, Stugsunds idrottsplats, Färssjön och skogarna.

Stugsunds skola har omkring 170 elever, det gör det möjligt att lära känna också eleverna, säger Veronica Franzke.

- Det är superhärligt med litenheten, alla barn är allas barn. Man hinner lära känna eller känna igen alla barn.

Inga problem med boende

Redan efter avslutade lärarstudier i Uppsala föddes en längtan hem till familjen som finns kvar i Söderhamn, men för sambon var det en helt ny bekantskap. Nu trivs de båda med både jobb och fritid. Det var inga problem att ordna med lägenhet, i själva verket en halv villa, efter att ha valt och vrakat bland flera fina erbjudanden om bostad.

- Det var härligt då man vet att många hankar sig fram för hur mycket pengar som helst nere i Stockholm, säger Veronica Franzke.

Hon skulle rekommendera andra att göra samma resa till Söderhamn.

- Det skulle jag absolut. Det är trivsamt här och man blir omhändertagen som lärare, samtidigt som man ändå får chansen att pröva sina egna vingar. Nu hoppas vi att vi fortsätter att trivas bra här, säger Veronica Franzke.

Lärare på skolgård.

Det är lätt att lära känna elever på i en liten skola som den i Stugsund. Det bidrar till en känsla av gemenskap hos både lärare och elever.

Senast uppdaterad: 11 december 2019