Stugan blev hus – nu bor de i skärgården: ”Det bästa vi gjort”

Det var något av en slump att Patrik Eriksson och Annelie Karlsson hittade till Johannero i Söderhamns inre skärgård. Men när de väl hittade sin sommarstuga så växte känslan och nya beslut fram. Nu bor de i ett nybyggt hus och stortrivs.

Från början hade de inte en tanke på skärgården. Nu skulle de inte tänka sig något annat. Patrik Eriksson och Annelie Karlsson förvandlade fritidsboendet till sitt drömhus intill havet i Johannero.

De hade just slagit i sista spiken i sitt renoveringsobjekt i Trönö, där de tänkte sig att bo i framtiden. Då slängde Patrik Eriksson ur sig en fråga till en mäklare: ”har ni ingen stuga vid en sjö eller så?”. Så kom det sig att de först åkte ut till Johannero i Söderhamns skärgård. Där fanns en stuga som de snabbt fäste sig vid. Läget, i inre Norrfjärd och alldeles intill havet och friköpt tomt, kittlade.

- Vi trivdes direkt och märkte snart att vi började vara här mer och mer. Ett år startade vi i februari, då var det dubbla täcken, säger Patrik Eriksson och skrattar.

Tog steget att bygga hus

Nu är de här året runt. Utan dubbla täcken, men med stora leenden då de beskriver sitt hem. Steget att köpa stuga vid havet blev ett ännu längre steg att bygga ett nytt hus. Plattan gjöts vintern 2016 och så låste de upp dörren till midsommar 2017, i sitt Myresjöhus där de kastat om rummen och modifierat en del för att passa den egna bilden av drömboendet.

- När man kommer in genom dörren ska det kännas som att man går in och rakt ut i vattnet, säger Patrik Eriksson.

Tolv minuter till stan. Och 25 meter till havet. Patrik Eriksson och Annelie Karlsson har inte ångrat sitt beslut att bli peramanentboende i skärgården.

På något sätt lämnar man jobbet på vägen ut hit

Den ursprungliga stugan står fortfarande strax intill, tänkt att bli boende år barnen så småningom. Patrik Eriksson och Annelie Karlsson tänker sig också att bygga garage vad det lider. De känner att de har en fin dialog med kommunen när det gäller ärenden om sin tomt.

Fler bor i skärgården året runt

Fler och fler följer efter. Tolv minuter från centrala Söderhamn är vinterkvällarna lite ljusare än tidigare då fler och fler gör Patrik Eriksson och Annelie Karlsson sällskap och blir permanentboende i skärgården.

- Många undrar om det inte är mörkt, men det lyser överallt runt om oss om kvällarna. Alla årstider har sin charm, men visst är väl sommaren kanske bäst, säger Annelie Karlsson.

Eventuell stress rinner av på vägen ut till havsbandet, säger de färska skäögårdsborna.

Det är inte bara rent fysiskt det är fint. Att bo vid havet har en lugnande effekt, säger de båda.

- Det märkte man snabbt. På något sätt lämnar man jobbet på vägen ut hit, säger Annelie Karlsson.

De jämför med platser där de bott tidigare – Stockholm, New York, Skåne – och enas om att Söderhamn är deras plats på jorden, Johannero i synnerhet.

- Att gå ner på bryggan på morgonen, ta ett par kast med spöt eller ett morgondopp. Det är helt magiskt, säger Patrik Eriksson.

Senast uppdaterad: 11 december 2019