Läsa på annat sätt

Biblioteket strävar efter att kunna tillgodose böcker för alla typer av läsare. Det passar kanske inte för alla att alltid läsa ”pappersböcker”. Därför erbjuder vi även talböcker, lättlästa böcker, digitala böcker, taktila böcker, böcker med punktskrift och så vidare.

Legimus- ladda ner talböcker själv

Om du har någon form av läshinder, till exempel dyslexi, har du rätt att använda en tjänst som heter Legimus. Det är både en app och en bibliotekskatalog och Legimus används för att leta och ladda ner talböcker direkt till din smartphone eller dator. Du kan använda Legimus både hemma och i skolan.

Om du vill börja använda Legimus ska du kontakta Johan på biblioteket. Då får du komma på ett möte där du får inloggningsuppgifter och information om hur man använder Legimus. Är du under 18 år måste en målsman följa med för att skriva på ett avtal och ta del av informationen.

Ungdomsbibliotekarie:
Johan Bergenholtz
Ansvarig Legimus för barn och unga
Telefon: 0270-75502, 0270-75510
Skicka e-post till Johan

Talböcker

En talbok är en bok som man kan låna och lyssna på om man har något läshinder eller funktionshinder som gör att man inte kan läsa vanliga pappersböcker. En talbok lyssnar man på med en daisyspelare, mp3-spelare, en smartphone eller en dator. De flesta nya böcker finns inlästa som talböcker.

Äppelhylla

I bibliotekets Äppelhylla finns material för dig som har svårt att läsa vanliga böcker:

  • Teckenspråk (videofilmer, CD-rom och böcker)
  • Kombinerade böcker/talböcker (pappersbok med tillhörande bok på skiva)
  • Talböcker/DAISY (böcker att lyssna på)
  • Taktila böcker (böcker att känna på där bilderna är gjorda av till exempel tyg och skinn)
  • Punktskriftsböcker (böcker att läsa med fingrarna för synskadade)
  • Interfolierade böcker (vanliga bilderböcker med ett plastblad med punktskrift inlagt)
  • Bliss (ett bildspråk med symboler istället för ord, för den som inte har ett talspråk)
  • Pictogram (bilder i svart mot vit bakgrund som gör så att orden blir lättare att förstå)

Allt material som står i Äppelhyllan är märkt med ett litet äpple.

Språkpiller

Språkpiller är ett projekt där Bibliotek Gävleborg, logopederna i Landstinget Gävleborg och biblioteket rekommenderar böcker som språkträning till barn med språkstörning. Har du varit hos logopeden och fått ett språkpiller, en bok, rekommenderad, är du välkommen till biblioteket och låna den.

Ljudböcker

En ljudbok är en bok som du kan lyssna på. De finns både på CD-skiva och som mp3. Det kan vara väldigt mysigt att lyssna på en bok till exempel när man ska åka långt i bilen eller när man ligger på stranden.

E-ljudböcker och e-böcker

Om du har en smartphone, platta eller dator kan du lyssna på e-ljudböcker och läsa e-böcker. Det är helt gratis! Du behöver inte gå till biblioteket för att låna utan du kan befinna dig var som helst. Det enda du behöver förutom en smartphone eller dator, är ett lånekort och en pinkod .

Senast uppdaterad: 27 december 2023
Biblioteket