Parkering

En parkeringsskylt.

I Söderhamn är alla kommunala parkeringsplatser avgiftsfria. De flesta centralt belägna parkeringsplatserna är tidsbegränsade. Parkeringsskiva finns som tilläggstavla under P-skylten.

I Söderhamn råder ett generellt parkeringsförbud i centrum - du får bara parkera där skyltning och vägmarkering visar att det är tillåtet.

I Söderhamn är alla kommunala parkeringsplatser avgiftsfria. De flesta centralt belägna parkeringsplatserna är tidsbegränsade. Du ska använda en parkeringsskiva när du parkerar på de tidsbegränsade parkeringsplatserna där P-skiva finns som tilläggstavla under P-skylten.

Observera att du inte behöver använda en P-skiva från Söderhamns kommun utan vilken som helst går bra. I vissa fordon så finns till exempel en P-skiva klistrad på insidan av framrutan som får användas. Den P-skiva som du har från Söderhamn kan du använda i hela Sverige och delvis även i övriga europeiska länder.

Var kan du hämta parkeringsskiva

Parkeringsskivan är gratis och den finns att få på flera affärer och hotell runt om i centrala Söderhamn. Privatpersoner som behöver enstaka P-skivor hämtar enklast ut dem på Stadsbiblioteket.

Regler och bestämmelser för parkeringsskivan

Fordonets ankomsttid ska avrundas till närmast följande hel eller halvtimme, och anges vid pilen. Om ankomst sker före den tidsbegränsning som anges på parkeringsskylt, ställs skivan in på det klockslag då tidsbegränsning börjar, till exempel klockan 09.00. P-skivans inställning för fordonets ankomsttid får inte ändras under pågående parkering inom tidsbegränsningen.

P-skivan ska placeras framtill i vindrutan väl synlig och läsbar utifrån. För fordon där en sådan placering inte är möjlig ska p-skivan istället placeras på lämplig plats på fordonet.
Endast en p-skiva får användas vid varje uppställningstillfälle.

Frågor och svar

Hur vet jag om P-skiva ska användas?
- Det framgår med en tilläggsskylt under P-skylten.

Måste alla fordon använda P-skiva?
- JA, om det är ett motordrivet fordon som står på en P-plats där P-skiva ska användas. Även mopeder och motorcyklar måste använda den. Det finns lite olika tekniska lösningar för hur man kan fästa P-skivan på sådana fordon – kolla med din MC/moped-handlare.

Parkering för husbil och husvagn

Behöver du parkera?

Om du behöver parkera ditt campingfordon under några timmar för att uppleva vår trevlig stad – då är du välkommen att använda de parkeringsområden som finns.

Behöver du övernatta?

I söderhamns kommun hittar du flera fina campingar och ställplatser. De flesta är belägna vid eller intill vatten.
Camping- och ställplatser i Söderhamn Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 10 november 2023