Ny förening för att lyfta lokal handel: ”Samarbete är ett måste”

Man i rulltrappa.

Claes Svensk har inlett arbetet med att ena handlare i Söderhamns kommun i föreningen Handel Söderhamn.

I föreningen Handel Söderhamn krokar centrumhandeln arm med handelskollegor på E-center. Tanken är att den nya föreningen ska jobba på ett nytt sätt och få ny kraft för en levande handel i kommunen.

Tidigare har handelsföreningar arbetat med ideella krafter, men i Handel Söderhamn finns nu Claes Svensk som heltidsanställd tjänsteman.

- Ska vi utveckla handeln i Söderhamn krävs samarbete. Inte bara handlare emellan utan också med kommunen och fastighetsägare, säger Claes Svensk.

Samarbete är nyckeln

Bakgrunden till att Handel Söderhamn fötts är att både E-centerföreningen och Cityföreningen haft svårt att få riktig studs i verksamheten. Nu är Claes Svensk laddad för nystart och han hoppas handlarna är med. Först gäller det att sprida konceptet, skapa en ekonomi i föreningen, mobilisera medlemmarna, få till samarbeten med kommun, fastighetsägare och Mittmedia.

Man i Söderhamns centrum.

Claes Svensk tror att handeln har mycket att vinna på samarbete.

Inte minst också att presentera konkreta aktiviteter som ger en levande lokal handel.

Söderhamnsborna kanske redan noterat några av arrangemangen, som Barnens Vasalopp i skidor och Barnens cykelvasa. Först ut av det kommande är Mickelsmäss som arrangeras i Strykjärnsparken i Söderhamn 28 september, följt av Tjejkväll den 31 oktober. Sedan väntar julskyltningen där Handel Söderhamn har en del ljusa idéer.

- Vi vill förlänga hela julskyltningen så att den blir mer utdragen över en längre del av gågatan. Vi får se vad det blir, vi vet att Grosshandlaren också är intresserad av julmarknad. En annan idé är att ha ett tomtelopp i löpning, säger Claes Svensk.

Presentkortet ska utvecklas

Den nya handelsföreningen vill också jobba vidare – och utveckla – det lokala presentkort som i dag tas emot av ett 40-tal handlare. De ska bli fler är tanken.

Man i Söderhamns centrum.

Den som är intresserad av vad Handel Söderhamn kan åstadkomma, kontaktar Claes Svensk. Redan i höst väntar nya aktiviteter som föreningen är del i.

Förutom att vara en del av evenemang och presentkort får medlemmarna i Handel Söderhamn också öppna dörrar till ett nätverk av lokala handlare, informations- och frukostmöten, vara en del av gemensam annonsering och flöden i sociala medier och utbildningar i samarbete med Gävleborgs köpmannaförbund.

- Jag hoppas att alla inser att samarbete är ett måste för att skapa en levande handel. Samtidigt måste vi i föreningen förstås också skapa ett mervärde för medlemmarna, säger Claes Svensk.

Bredd och mångfald i fokus

I Söderhamn och i många andra småstäder sätts ibland stor tilltro och feta förhoppningar till att få stora butiksdrakar att inta lediga lokaler. Handel Söderhamn svänger in på att annat spår där bredd och mångfald i stället skapar ett komplett utbud.

- Jag tror inte på att vi ska behöva sikta in oss på stora kedjor utan snarare mindre specialbutiker, säger Claes Svensk.

Den som vill bli medlem, eller har idéer för att utveckla handelsstaden Söderhamn kontaktar: claes@hssh.se

Senast uppdaterad: 17 september 2019