Fakta om näringslivet

Söderhamns kommun har ett starkt näringsliv med över 2500 företag varav 1900 är små företag. Varje år startar omkring hundra nya företag.

Söderhamns kommun har flera företag som verkar nationellt och internationellt t ex:

”Våra” företag i Söderhamn ger 6200 Söderhamnare jobb. 4104 jobb finns hos småföretagen. De största branscherna i Söderhamn är: Vård & omsorg, Tillverkning & utvinning, Handel och Bygg.

Söderhamn, näst bästa tillväxtkommun i Gävleborg 2021

Vi är stola över att av kreditupplysningsföretaget Syna som varje år delar ut Priset "Bästa Tillväxt", fått utmärkelsen som den kommun som hade näst bästa tillväxten 2021 i Gävleborgs län. Utmärkelsen ”Bästa Tillväxt” går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

Kommun och näringsliv samarbetar

Varje månad träffar kommunledningen och näringslivskontoret representanter för näringslivet i ett så kallat arbetsmarknadsråd. Syftet med mötet är att göra det bättre för företagande och arbetsmarknaden i Söderhamn.

Besöksnäringen

I Söderhamn finns en av Hälsinglands mest besökta restauranger, Albertina fiskrestaurang i Skärså, en mil utanför Söderhamn. Albertina ligger vid havet och det finns både servering inne och ute. I kommunen finns också världsarvsgården Erik-Anders, en av sju hälsingegårdar som skrevs in på Unescos världsarvslista under namnet "Decorated Farmhouses of Hälsingland" år 2012. Sommaren 2021 bidrog till soliga siffror för många inom turism (boendeanläggningar som hotell, vandrarhem, stugor och camping) visar färsk statistik från SCB, där antalet gästnätter i Söderhamns kommun ökade med ca 20 procent under 2021.

Handeln

Handeln är koncentrerad till i huvudsak två områden: Söderhamns centrum och E-center handelsplats (intill E4). Söderhamns centrum är charmigt och lättillgängligt med en bra mix av bland annat butiker, frisörer, restauranger, caféer och bostäder. E-Center är i dag Hälsinglands största enskilda handelsområde och har 25 000 kvm handel med ett 20-tal butiker.

Föreningsliv

Söderhamn har ett av Sveriges rikaste föreningsliv med stor bredd på utbudet av idrotter. Det är inte sällan föreningarna tar emot besökare från andra delar av landet – och som öppnar både sina lokaler och sina hem för besökare med samma intressen. Här finns både elitföreningar som Brobergs/Söderhamn Bandy och Söderhamn UIF, Söderhamns bordtennis som är kända varumärken inom idrotten. Vi är också lite extra stola över att sedan 1994 bedriver Söderhamns UIF tillsammans med Staffangymnasiet i Söderhamn ett regionalt och lokalt bordtennisgymnasium.

Senast uppdaterad: 4 mars 2022
Näringsliv