Former för finsmakare - Erik Mossnelid designar för Michelinrestauranger
Börja i uppifrån och ner. Jobba med de bästa. Det var idén som Erik Mossnelid hade från början. Nu suktar världens finaste restauranger efter hans produkter av trä från hälsingeskogen.
Det är svårt att säga att han inte lyckats inte lyckats. Fem år från det att idén blev verkstad räknar han in ett femtiotal Michelinstjärnor i sin krets av kunder. Där finns Restaurang Frantzén, först i Sverige med tre Michelinstjärnor, Operakällaren plus ett gäng internationella finkrogar bland annat i Paris, London och Hong Kong.
- Från början visste jag att jag inte ville skapa någon dussinprodukt. I stället var tanken att jobba med de bästa och även kolla utrikes, det ger exklusivitet som attraherar även svenska kunder, säger Erik Mossnelid.
Nu hör kunderna av sig själva. Som samtalet häromdagen om att presentera bröd med hjälp av Renskallaprodukter – från Beverly Hills hotel. Ett av världens mest kända hotell och i toppen om något.
- Det är någonting i mig som triggas då, jag har min jargong, det är ju mycket jag och personlig kontakt också. Öppna kort och lojalitet, det uppskattas, säger Erik Mossnelid.
De är övergrymma, utan dem hade det inte gått så här bra
Hans slogan i början var ”ta in skogen i köket” och det gäller fortfarande. Mestadels lokal skog dessutom. Träet värmebehandlas för att tåla den tuffa köks- och restaurangmiljön.
Från början gjorde Erik Mossnelid allt själv, från design till produkt, men nu har företaget tagit ett steg till. I verkstaden hemma i Renskalla ska idéerna fortsatt födas och formas, medan produkterna ska tillverkas i den nya verkstadslokalen på Löt i Vågbro.
Medarbetarna Mahmoud Alnabhan och Muyhedin Kamel, båda från Syrien, jobbar för fullt strax intill i den ljusa, fina verkstaden.
- De är övergrymma, utan dem hade det inte gått så här bra. Min vilda fantasi och det här hantverket är väldigt bra ihop. Att vi fick tillgång till den här verkstaden frigör tid för mig att vara ute och träffa folk. Nu kommer vi att kunna producera på annat sätt, ha fler ordrar i gång, säger Erik Mossnelid.
Han vill också lyfta annan hjälp som stöttat längs vägen. Söderhamns tillväxtkassa, Almi, Swedbank, när kapital behövdes i starten. Generatorhallen, som klev in med energi och kapital för ett halvår sedan då tillväxtkassan klev ut. Familjen förstås, vars support och engagemang är en förutsättning för framgången.
Och inte minst den hjälp som Näringsliv Söderhamn bidragit med, som nyföretagarutbildning och företagskuvös.
- Det var bra, jag som kreatör hade ingen erfarenhet och med den hjälpen skapades bra grundförutsättningar och det tog skruv.
Det finns väldigt mycket kompetens i Söderhamn
I Söderhamns kommun finns fina förutsättningar för företagande, säger grundaren av Renskalla EMR AB. Som tillgången till lokaler, liksom närheten till Stockholm och Arlanda.
- Det är också värt att nämna att det är ett vänligt klimat oss företagare emellan. Mentaliteten är att det löser sig, det är alltid någon som känner någon. Det finns väldigt mycket kompetens i Söderhamn, en väldig udd på mycket. Det kanske är lite blygsamt ibland.
Öka omsättningen är en målbild
Erik Mossnelid berättar om ett papper han hittat från sin tid i företagskuvösen. ”Beröra människor och göra dem glada”, lyder affärsidén han plitade ned för fem år sedan.
- Det är ju precis det jag gör, kul att jag prickade rätt.
Framtiden då? Fler möten med människor förstås och då brukar det bli affärer.
- Öka omsättningen är en målbild. Och det kommer jag att göra med de här möjligheterna. Med tiden blir man också djärvare och vågar prissätta. Jag ser fram emot att träffa många affärspersoner, det är stimulerande. Jag kommer ju inte med en katalog, jag vill trigga igång fantasin.