Petra Pavlovska – trädfällare med höjdarjobb: ”Jag gillar att man är ute och rör på sig”

Kvinna fäller träd.

Petra Pavlovska gillar klättring, en förutsättning för att klara jobbet med sektionsfällning som innebär att fälla träd från höga höjder. Foto: Jonas Agerbjer

Variationen, naturen och så klätterjobben högt uppe bland trädkronorna. Petra Pavlovska trivs med tillvaron som egenföretagare i trädfällningsbranschen och hoppas att hon har vad som krävs för att lyckas i sitt jobb.

Ett träd faller och kvistas snabbt, uppdraget snart slutfört och mer ljus faller genast in över skärgårdstomten. En rätt så vanlig dag för Petra Pavlovska, sedan ett år egenföretagare i trädfällningsbranschen.

- Dåligt skick, mer ljus, parabol. Och så robotklippare som inte gillar kottar.

Den färska företagaren ger några exempel på varför människor anlitar hennes firma. Det finns fler. Den som hänger med i sociala medier kanske redan sett Patra Pavlovska på bild, högt uppflugen i en trädtopp för en spektakulär fällning. Hon är sektionsfällare, vilket innebär att jobb också utförs högt uppe i träd som fälls i omgångar, där markfällning inte är möjlig.

- Jag gillar höjder, utsikt som i fjällen, och att klättra. Det har jag alltid gjort. Jag gillar också att man är ute och rör på sig, säger Petra Pavlovska.

Jobbet som trädfällare innebär fysiskt arbete utomhus, något som tilltalar Petra Pavlovska.

Kunderna kommer från hela Hälsingland och just sektionsfällning med klättring utgör en stor del av de jobb hon utför.

- De jobben gör marknaden lite större för mig. Just nu är det ganska många klätterjobb, ungefär hälften.

Starta eget var lockande

Men den här dagen är det markfällning som gäller. Hon samarbetar med Per-Ove Eriksson, också han är ensamföretagare i branschen. Samarbetet fungerar fint, men det är rätt hårt konkurrens, säger Patra Pavlovska. Trots det valde hon att köra som egen och lämna tryggheten i en anställning.

- Jag kände att jag ville utvecklas och starta eget var lockande.

Kvinna fäller träd.

Tidigare var Patra Pavlovska anställd men viljan att utvecklas lockade henne att starta eget. I början hade hon fin hjälp från Faxepark.

Hon är i grunden agronom, utbildad på lantbruksuniversitetet i Prag. Efter utbildningen jobbade hon på ett hästgymnasium i sitt hemland.

- Då valde jag djuren och nu är det skogen, en annan del av naturen.

Trivs på landet

Nu bor hon med familjen på landet, en skarp kontrast till det hektiska livet i en storstad. Men Petra Pavloska har hittat in bra i landsbygdspulsen.

- Det är jättebra i Trönö. Med barn är det lättare att komma in i samhället.

Hon tar själv för sig av utbudet av fritidsaktiviteter i kommunen. Löpning, cykling, och skidor är favoriter och orientering en nyhet som gett mersmak.

Allt var helt nytt för mig

Företagande var däremot obeträdd mark.

- Jag kommer från en familj som aldrig varit företagare, så allt har varit helt nytt för mig. Det var en massa frågor.

Petra Pavlovska kommer från storstaden Prag men bor nu på landet och trivs i Trönö. Via barnen gick det lätt att komma in i samhällets gemenskap.

Precis som många andra nyföretagare har Petra Pavlovska fått hjälp från Näringsliv Söderhamn för nyföretagare och mentorn Helena Torstensson.

- Jag fick mycket hjälp och kan rekommendera det till andra som vill börja, säger hon.

Jobbar upp en bra rykte

Ambitionen är att kunna klara sig på sitt företag och jobba upp ett bra rykte i branschen, genom ordning och reda, att vara pålitlig. Hon vill också vara med i kommunala upphandlingar framöver.

Det är en hel del att hålla reda på som företagare, konstaterar Petra Pavlovska.

- Det ser mycket lättare ut utifrån men det är mycket man ska hålla i huvudet hela tiden. Det krävs en del egenskaper och tiden visar om jag har dem. Det enda jag är orolig för är om det ska komma in tillräckligt med jobb. Annars trivs jag fint, det är stor variation med både arbetsuppgifter, kunder och platser. Och så vädret så klart.

Se Petra Pavlovska på Instagram: @petra.pavlovska

Senast uppdaterad: 16 november 2021