Spirande affärer – högsäsong på Håkes blommor: ”Som mest spännande nu”

Inga-Britt Skoglund och Göran Skoglund, Håkes Blommor

Inga-Britt Skoglund och Göran Skoglund, Håkes Blommor

Håkes blommor är familjeföretaget som lyfte tack vare en nedläggning. Sedan 1998 har handelsträdgården i Mo spritt färger, doft och grönska till nöjda kunder.

Det är mycket som spirar med värmen i april, men frågan är om det stämmer så bra som i en handelsträdgård där själva växtligheten är affärsidén. På Håkes blommor i Mo är det stigande temperatur i flera bemärkelser, perenner kommer och träd och buskar är på gång och suget från kunderna märks.

- Det är som mest spännande nu och som mest att göra, säger Inga-Britt Skoglund som driver företaget tillsammans med Göran Skoglund och dottern Maria Skoglund Algotsson.

De har haft sin rörelse sedan 1998. Fröet till den är att Inga-Britt Skoglund då var uppsagd från F15 och funderade över framtiden. Djurhållning fanns i planerna men föll snart bort, däremot växte det fram att det egna odlandet kunde vara något. Inte bara de själva utan också grannar och bekanta var intresserade av vad de odlade fram i sitt i ett åtta kvadratmeter stora växthus. Efter investeringar i fler växthus så kunde de konstatera att känslan var rätt.

- Första säsongen 1998 gick över alla förväntningar. Många sa att vi håller till alldeles för avsides men det stämde inte alls. I dag har vi kunder från närområdet och resten av Hälsingland och Gävle. Det kunde vi aldrig drömma om när vi startade. Vårt koncept med egenodlat är en viktig del, vi ser plantorna hela dagarna, har full koll på hur de utvecklas och vi använder nästan inga bekämpningsmedel, säger Göran Skoglund.

Det är en spännande tid med mest att göra nu för Maria Skoglund Algotsson.

Många branscher har påverkats av pandemin. Så också Håkes – på ett positivt sätt. Affärsidén i de 800 kvadrameter stora växthusen - sommarblommor som huvudsysselsättning och så grenar med snittblommor, träd och buskar och blomleveranser – ligger helt rätt i tiden.

- O ja, det har gått rätt uppåt. Förra påsken stod vi här och bara gapade. Sen dess har man sett att trädgårdshandel går bra, liksom bygg. Vi har lyckats vara i rätt bransch. Folk kostar på lite mer där hemma och skickar också mycket blommor via bud, säger Göran Skoglund.

Vad är då det bäst med att driva eget?

- Friheten i att själv bestämma hur man vill ha det, åt vilket håll man vill. Det är ju korta beslutsvägar, det blir typ över middagsbordet. Det inspirerar också att ha en rörelse där folk uppskattar det man gör.

Nackdelar, finns det?

- Det är väl att man får bortse från upplevelser under sommarhalvåret. Men numera brukar vi ta 14 dagar ledigt, så vi har skärpt till oss med det, säger Göran Skoglund.

Håkes blommor har öppet året runt. Det är Inga-Britt Skoglund som i huvudsak driver verksamheten tillsammans Maria Skoglund Algotsson och under högsäsong en timanställd.

Nu ser de fram emot den bästa tiden då både blommor och affärer spirar.

Senast uppdaterad: 16 november 2021